Közélet

2007.01.19. 09:35

Használtban utazó városvezetők

A megye önkormányzatainál nem divat a luxusautó. A legtöbb helyen száz-kétszázezer kilométert is futottak már a hivatali kocsik, melyekkel sok esetben nemcsak a polgármesterek járnak.

SZOLJON

Az intézmények öröklik a gépkocsit

A megyei közgyűlés elnökének, Fejér Andornak rendelkezésére egy Peugeot 407 áll. Ezzel járt elődje, Tokár István is, hiszen az autót négy éve vásárolta az önkormányzat. Belátható időn belül pedig úgy tűnik, marad is, a megye jelenlegi anyagi lehetőségeit figyelembe véve. A hivatalban elmondták, hogy eddig is 5-7 évig használtak egy-egy autót a tisztségviselők. Ezek a kocsik aztán a megye intézményeinek valamelyikébe kerülnek, ahol még 2-3 évig tovább szolgálnak.

— Van egy hivatali személygépkocsink, de azzal én járok a legkevesebbet — mondta Tiszaföldvár polgármestere. Borza Attila legtöbbször saját autójába száll akkor is, ha hivatalos ügyben kell útnak indulnia. Az önkormányzati autó egyébként a megyében átlagosnak mondható: egy négyéves, több mint 100 ezer kilométert futott Ford Mondeo.
A legtöbb városban külön polgármesteri autó nincs. Abádszalóktól Újszászig az egyetlen szolgálati kocsi mindenféle önkormányzati feladatot ellát. Újszászon éppen ezért egy Renault Kangoot használnak már 4 éve. Molnár Péter polgármester elmondta: gondolkodnak egy új autó vásárlásán. Ha ugyanis a város kistérségi ügyeleti telephely lesz, akkor a jelenlegi autót átadnák az orvosnak.
A polgármesterek számára egyébként nem az autócsere tűnik a legégetőbbnek. A tavaly őszi választások óta ugyanis még egyetlen városban sem vettek új kocsit. Fontolóra is csupán egy-két településen vették a kérdést. Így Karcagon, ahol a 220 ezer kilométert futott Opelt Vectrát cserélnék le, Tiszafüreden pedig a hétéves, 260 ezer kilométert megtett Ford Mondeót váltanák újabbra. De ezt  tervezik Kunszentmártonban is.

Cserére nem gondolnak Szolnokon

Szolnokon Szalay Ferenc első polgármesteri ciklusában egy Renault Lagunát használt. Jelenleg az elődjétől megörökölt Volkswagen Passat áll rendelkezésére. Ezt a város még 2002 decemberében vette, és azóta 262 ezer kilométert futott. Az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint egyelőre nem tervezik új autó vásárlását. A megyeszékhelyen 2002-ben kisebb perpatvar alakult ki a polgármesteri autó cseréje körül. A viszonylag még keveset futott Renault Lagunát ugyanis először egy újabbra cserélték. Majd alig pár hónappal később egy jobb felszereltségű Volkswagent is vásároltak. Jelenleg is ez a polgármesteri autó.

Czuczi Mihály polgármester elmondta: az önkormányzat dolgozóival osztozik az egyetlen hivatali autón, egy Volkswagen Borán. A négyéves járgány pedig már megette a benzine javát. Bár négyéves, ám már háromszázezer kilométernél is több van benne. Mivel egyre többet kell költeni a fenntartására, így szívesen lecserélnék. Egy hasonló középkategóriás kocsi jöhet szóba, luxusautó nem. Hogy milyen autó váltja majd a szolgálati járművet, az attól is függ, hol számolják be jobban a régit.
A legöregebb és legtöbbet futott kocsi a túrkevei önkormányzaté. A hétéves KIA Sephia ugyanis már túl van a 351 ezredik kilométerén is. A legfiatalabb járgánnyal viszont a kenderesi polgármester dicsekedhet. Tavaly tavasszal vásárolta a hivatal a Volkswagen Passatot. Bogdán Péter polgármester szerint így jó pár esztendeig nem lesz gondja kocsira, hiszen az előző is 5-6 évig szolgált, és több mint 300 ezer kilométert futott.
A legtakarékosabb azonban mindenképpen a Martfűi polgármester. Bakonyi Péter ugyanis gyalog, busszal vagy éppen vonattal jár települése dolgait intézni. A településvezetőnek ugyanis se saját, se hivatali autója nincs. Az utóbbit már két éve eladta az önkormányzat. A korábbi polgármester ugyanis a saját kocsiját használta hivatali teendői ellátásához.

 

Cserére nem gondolnak Szolnokon Szolnokon Szalay Ferenc első polgármesteri ciklusában egy Renault Lagunát használt. Jelenleg az elődjétől megörökölt Volkswagen Passat áll rendelkezésére. Ezt a város még 2002 decemberében vette, és azóta 262 ezer kilométert futott. Az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint egyelőre nem tervezik új autó vásárlását. A megyeszékhelyen 2002-ben kisebb perpatvar alakult ki a polgármesteri autó cseréje körül. A viszonylag még keveset futott Renault Lagunát ugyanis először egy újabbra cserélték. Majd alig pár hónappal később egy jobb felszereltségű Volkswagent is vásároltak. Jelenleg is ez a polgármesteri autó. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!