Közélet

2007.07.04. 19:09

Az elvekben teljes az egyetértés

A kormány tervei szerint bevezetné az ingatlanadót, és régiós szinten beengedné a magánbefektetőket a társadalombiztosításba. A tervezet változásokról megyénk szocialista országgyűlési képviselőnekvéleményét tudakoltuk.

SZOLJON

Botka Lajosné: Az egészségügyi reform elvéve, hogy mindenki számára jobb színvonalú alapellátás legyen, egyetértek. Az egészségbiztosítás rendszer átalakításának pontos részleteit még nem ismerem. Ezt szeptemberre dolgozza ki a kormány. Ha az kedvező lesz a embereknek és az állam számára is takarékosabb működést tesz lehetővé, akkor támogatom. Az ingatlan adó részleteit ugyancsak nem ismerni. Ám számomra úgy tűnik, hogy ez növeli a helyi önkormányzatok felelőségét.

Farkas Imre: Az ingatlanadót támogatom, amennyiben az valóban egyfajta összegzése lesz a különböző helyi adóknak, és a lakosság terheit nem növeli. A társadalom biztosítás rendszerének átalakítását milyen mértékben támogatom, az majd a részletek, a törvénytervezet ismeretébe döntöm el. A befektetők megjelenését azonban elfogadhatónak tartom. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felszabdalásával azonban vannak fenntartásaim.

Voltak, akiket hiába kerestünk

Szerettük volna megtudni a megye többi vezető szocialista politikusának véleményét is. Így meg kívántuk volna szólaltatni Iváncsik Imrét, aki napokban vette át a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkári posztot és Szekeres Imre honvédelmi minisztert, ám őket nem sikerült elérnünk. Ugyan így hiába kerestük Csák Lászlót. Az MSZP szolnoki elnöke információink szerint ugyanis éppen szabadságát tölti.

Gedei József: Nem az a lényeg, hogy milyen társadalom biztosítási rendszer működik, hanem az, miként működtejük. Ezt bizonyítja, hogy az Európában is több féle modell létezik. Mivel nem vagyok szakpolitikus, így azt hogy tudom-e támogatnia változásokat az a részletek megismerése, illetve a szakértők álláspontjának áttanulmányozása után döntöm el. Ugyanez igaz az ingatlanadó esetében is, melynek tervét még csak a híradásokból ismerem.

Herbály Imre: Elviekben egyetértek a társadalombiztosítás átalakításával. Feltéve ha a változások nyomán a tb odafigyel a gyógyítás színvonalára is. Ha nyomon követi a betegeket és nem csak fizet az egészségügyi ellátóknak. Az ingatlanadót is elfogadhatónak tartom, ha valóban egyszerűsödik az adórendszer és csak az 50 millió forint feletti értékű ingatlanok után kell fizetni. Alacsonyabb küszöböt elfogadhatatlannak tartok. Persze mindkét esetben sok múlik majd a részleteken.

Jauernik István:  Adófizetők befizetéseikkel már nem tudják finanszírozni az egészségügyi rendszert, ezért kellenek a befektetők. De fontos, hogy megmaradjon a szolidaritás elve. Ha ezek visszatükröződnek majd a törvényjavaslatban, akkor tudom támogatni. Az ingatlanadó bevezetését már a konvergencia programban elfogadta a frakció. Azóta több tervezet is készült, ezt a legutóbbit azonban csak a sajtóból ismerem. Számomra úgy tűnik, hogy ez az önkormányzati adók reformját jelenti. vannak azonban kételyeim: nem növeli-e meg az önkormányzatok közötti különbségeket?

Kis Péter László: Az egészségbiztosítás átalakításának részleteit még nem igazán ismerni, ám az elvét támogatni tudom. A magán tőkére a befektetőkre ugyanis nagy szükség van az egészségügyben. A jelenlegi, hogy mindent az állam finanszírozzon nem tartható fent. Az ingatlanadó bevezetésével öt másik adónemet vált ki. Így része az adórendszer egyszerűsítésének. Kérdés a mértéke, ez azonban az önkormányzatokon is múlik majd.

Rózsa Endre: Hosszabb távon igazságosabb egészségbiztosítási és adórendszer jön létre a most tervezett változások nyomán. Az egészségbiztosítás átalakításánál ugyanakkor fontos hogy szakmai szempontok érvényelüljenek. Az ingatlanadó pedig — mint azt a közelmúltban a miniszterelnök is kifejtette — csak az 50 millió forintnál értékesebb ingatlanokkal rendelkezőknél jelen többlet terhet. Másoknál nem változik az adóterhelés.

Vadai Ágnes: Támogatom mindazokat az elképzeléseket, amelyek a koalíciós szerződés mellékletében szerepelnek. Így az adórendszerrel kapcsolatosakat is. Közös érdek ugyanis a fekete gazdaság kifehérítése, hogy mindenki fizessen adót. A társadalom biztosításban a kisebbségi tulajdonosként a magánbefektetők megjelenése megoldás jelent az egészségügy egyik problémájára. A koalíciós szerződés leszögezi a nemzeti kockázat vállalást, a szolidaritás elvét, hogy alap szolgáltatásként mindenki jogosult lesz mindarra, amire ma.

Voltak, akiket hiába kerestünk Szerettük volna megtudni a megye többi vezető szocialista politikusának véleményét is. Így meg kívántuk volna szólaltatni Iváncsik Imrét, aki napokban vette át a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkári posztot és Szekeres Imre honvédelmi minisztert, ám őket nem sikerült elérnünk. Ugyan így hiába kerestük Csák Lászlót. Az MSZP szolnoki elnöke információink szerint ugyanis éppen szabadságát tölti.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!