Közélet

2007.12.07. 19:00

Doppingszerrel a jó jegyért?

A teljesítménykényszer, az állandó kihívások és az időhiány arra sarkall néhány embert, hogy serkentőszereket hívjon segítségül. Pedig sokan állják a sarat azok nélkül is.

Békési Brigitta

Energiaitalokkal és memóriatablettákkal felszerelkezve ülök neki a tananyagnak a vizsgák előtti napokon — meséli a szolnoki Mizsei Éva, aki kommunikáció szakon tanul Jászberényben. — Mivel egész nap dolgozom, esténként már nem sok időm marad tanulni, sokszor túlórázom is. Amíg tartanak a számonkérések, kávén és különböző koffeintartalmú italokon élek. Legkevesebb négy hónapon keresztül mérgezem a szervezetem évente.

Mit tehet az a szülő, akinek gyermeke doppingszereken él?

Ha a szülő azt tapasztalja, hogy gyermeke mindenféle serkentőszereket használ a tanuláshoz, legelőször tudatosítani kell benne, hogy ez nem vezet jóra, hiszen hosszú távon nem fogja tudni megoldani a stresszhelyzeteket ezek nélkül, mondta Pappné Makóczki Mariann pszichológus. Számonkérés és vádaskodás helyett inkább biztassuk a fiatalt, beszélgessünk a problémáiról és biztosítsuk őt támogatásunkról minden esetben.

— Tíz éve szedek táplálékkiegészítőket — mondja a szolnoki Kiss József. — Kondizni járok és versenyeken is szoktam indulni. Doppingszereket soha nem próbáltam, számos kórházban végződő esetről hallottam már és ez elég visszatartó erővel bírt számomra. A fehérjék és zsírégetők fogyasztását azonban én sem hagyom ki, hiszen a vesenyzők között szinte mindenki fogyasztja ezeket a porokat, kapszulákat. Amellett, hogy finomak, tele vannak ásványi anyagokkal és vitaminokkal is. Nem gondolom, hogy károsak lennének ezek a kiegészítő szerek.
— Én is járok rendszeresen edzésekre, futok és úszom is, mégsem gondolom, hogy az egészséges és természetes ételeken kívül bármi másra szükségem lenne — közli a jászberényi Mészáros Henriett. — Nem szedek vitaminkészítményeket, viszont minden nap eszem zöldséget, gyümölcsöt, sovány húst, tejterméket és gabonaféléket. Amikor fősulis voltam sem ettem a szőlőcukron kívül semmit számonkérések előtt, inkább egész évben tanultam, hogy a vizsgaidőszakban ne szakadjon a nyakamba a rengeteg információhalmaz.
Persze olykor szükség lehet egy kis plusz energiára, viszont a kávé és az energiaitalok mennyiségét nem árt szem előtt tartani ilyen esetekben is. Idén egy fiatalember a vizsgaidőszakban két óra leforgása alatt nyolc energiaitalt fogyasztott el, koffeinmérgezést kapott és leállt a szíve, olvasható egy internetes oldalon. A toxikológusok szerint az energiaitalokban háromszor annyi koffein van, mint egy bögre kávéban. — Nem emlékszem arra, hogy energiaital-túladagolás miatt bárkit is a kórházunkba szállítottak volna a közelmúltban — tájékoztatott Pákozdi Csilla, a szolnoki Hetényi Géza Kórház klinikai kémikusa. — Általában drogok vagy tabletták túladagolása miatt szoktak hozzánk kerülni betegek és akkor is inkább a felnőttek és idősek, nem a fiatalok. Vizsgaidőszakban nem, de ünnepek előtt szinte mindig megnő kissé a forgalom nálunk.
— Aki eleve olyan típus, hogy mindent az utolsó pillanatra hagy, veszélyeztetett lehet a drogos tanulást illetően is — tudtuk meg Pappné Makóczki Mariann pszichológustól. — A serkentőszerekkel tanuló embernek megmaradnak ugyan a személyiségjegyei, de egyfajta nemtörődömséggel társul, mert tudja, hogy a hosszas felkészülést megússza a szerrel. A doppingszer hatása egy, kettő vagy akár három napig tart, addig pörög az agy. Utána viszont teljes a leállás, és általában húsz órás alvással piheni ki a háromnapos pörgést a használó. Amennyiben valaki nem függő, a vizsgák vagy versenyek végével általában felhagy a segédeszközök használatával is. Azonban ha ez a fajta a könnyebb megoldás rögzül, a nagy próbatételek előtt nő az esély arra, hogy ismét a szerhez nyúl az illető. Ilyenkor intellektuális kapcsolat alakul ki közte és a serkentők között, a szorongásait is ezek segítségével enyhíti majd a későbbiekben.
A pszichológus szerint több szabadidőt kellene engedélyezniük az embereknek önmaguk számára, ahelyett, hogy mindig csak a növekvő teljesítményeket hajszolnák. Érdemesebb lenne mindenkinek a jelen pillanatait átélni, nem pedig a múlt vagy a jövő miatt aggódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!