Közélet

2008.02.17. 09:08

Testi kapcsolatba futni éretlenül?

A szakemberek szerint a fiatalok nagy része rendkívül tájékozott a szexualitás témájában. Az iskolák többségében szakszerűen felvilágosítják a diákokat, de sokuk érzelmileg még nem érett, így könnyelműen veszik a kapcsolatokat.

Négyesi Ildikó—Daróczi Erzsébet

— Szerintem nem lehet a szülőkkel a szexualitás témájáról beszélni, mert féltik a gyereküket és azt hiszik, hogy ha nem beszélnek róla, akkor majd nem történik meg. Ami pont ellenkezőleg fog megtörténni. Hiszen ha valakit érdekel, akkor az úgyis megteszi, amit szeretne — fejtette ki véleményét egy szolnoki gimnazista 18 éves diáklány.
A középiskolás lány szerint egyáltalán nem készítik fel a szülők a gyermekeiket a szexuális életre.

— De a sulik sem. Egyáltalán nem! Szinte senkivel sem lehet nagyon erről beszélgetni. Maximum a barátaimmal, akik már tapasztaltabbak. Vagy magam tapasztalom meg a dolgokat. Ami így is volt.
A nagykorúság küszöbét nemrégiben elérő Lídia iskolájában egyáltalán nem esik szó szexualitásról.
— Nem érdeklik a tanárokat sem, tanácsadók pedig nincsenek.
A tiszapüspöki általános iskolában biológiaórákon kapnak ilyen irányú felvilágosítást a gyerekek.
— Sajnos a gyerekek ezt nem veszik komolyan, viccelődnek ebben a témában. Lehetséges, hogy egy erre hivatott szakember ezt a témát jobban tudná kezelni. Tapasztalataink szerint sok gyerek otthon ilyen felvilágosítást nem kap a szülőktől, talán ezért nem is veszik komolyan, az órán tanultakat, ami tananyag is — tudtuk meg Fülöp Emiltől, az iskola igazgatójától.

Nem lehet elég korán kezdeni a felvilágosítást

Hazánkban egészen a ’70-es évekig tabunak számított a szex. A „csak a paplan alatt” elv azonban — a csökkenő népességi mutatók miatt — ha lassan is, de megdőlt. Ma már nem lehet elég korán kezdeni a tinik felvilágosítását, hiszen a szexuális kultúra oktatása elengedhetetlen része kell(ene) hogy legyen az egészséges életre való nevelésnek.

A problémával megkerestük Pappné Makóczki Marianna krízis-szakpszichológust, aki úgy gondolja és látja, hogy nem a felvilágosítással, hanem a fiatalok érzelmi állapotával van a baj. Ezért nem tudják jól hasznosítani a hallottakat.
— Azt látom az iskolákban, hogy jó felvilágosító munkát végeznek. Odafigyelnek a diákokra, és korrekten felkészítik őket. A családi hátérrel nincsen minden rendben, nem elég stabilak — fejtette ki véleményét Pappné Makóczki Marianna.
A szakember szerint nincsen meg a feltétel nélküli elfogadás, nem tudják jól megszerezni azt, hiába van a felvilágosítás. Éretlenül vetik bele magukat a testi kapcsolatba, azaz ágyról ágyra, párról párra járnak.

— A felelősségvállalásról és az elkötelezettségről nem szólnak a felvilágosító előadások, pedig nagyon fontosak. Az pedig megint nem jó minta a fiataloknak, hogy minden második házasság válással végződik — mondta a krízis-szakpszichológus.
A karcagi Kátai Gábor Kórházban nincs külön ifjúsági nőgyógyászati ambulancia, így minden fiatalt a felnőtt nőgyógyászati szakrendelésen fogadnak.
— A szakrendelést elsősorban a fogamzásgátlás kérdésének megbeszélésével keresik fel már a 14-15 éves fiatal lányok is. Emellett vérzési rendellenességekkel, hüvelyi fertőzésekkel, úgymond felfázásos panaszokkal kerülnek az ambulanciára a lányok — mondta érdeklődésünkre dr. Farkas Béla megbízott orvosigazgató, szülész-nőgyógyász főorvos.
A szakember elmondása szerint elég gyakran az édesanyjukkal együtt érkeznek a rendelésre a lányok.

— Vannak azonban, akik barátnőikkel vagy osztálytársaikkal keresik fel a nőgyógyászatot. A kórház szülész-nőgyógyász szakorvosai rendszeresen tartanak a karcagi és környékbeli általános és középiskolákban osztályfőnöki órák keretében szexuális tájékoztatást. Itt az anatómiai ismeretek felfrissítése és a nemi funkciók ismertetése történik. A családtervezés mellett a fogamzásgátlás az elsődleges átbeszélt témakör — mondta dr. Farkas Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!