Közélet

2008.03.11. 14:14

A forgalmazás mellett az előállítást is vizsgálják

Húsvét közeledtével folyamatosan ellenőrzik a szezonális termékeket az illetékesek.

SZOLJON

Nyolc hatóság előállítástól a forgalmazásig vizsgálja a teljes élelmiszerláncot. Ez azt jelenti: nem elégszenek meg azzal, hogy a helyszínen megbírságolják, vagy figyelmeztetik a nem megfelelő termék forgalmazóját, azt is nézik, honnan került hozzá a termék és ha kell, akár a növénytermesztőig, állattartóig visszakövetik az árucikk útját.
A fogyasztóvédők természetesen elsősorban a forgalmazás során felmerülő fogyasztó jogokra figyelnek oda. Mint azt dr. Bioeru Ildikó elmondta március végéig biztosan vizsgálódnak a Kikelet nevű akció keretében.

— Pontos adatokat most még nem tudunk mondani, az ünnep előtti napokban viszont lesznek már számokkal alátámasztható tapasztalataink — hangsúlyozta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Észak-alföldi Regionális Felügyelőségének szolnoki kirendeltségvezetője.

A szezonális akcióban sok más mellett kiemelt figyelmet fordítanak a nyugtaadási kötelezettség teljesítésére, a forgalmazott áruk eredetére és az alkalmazottak bejelentésére is. Mindezt az APEH ellenőrzi. Mellettük többek között az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek és munkafelügyelők is vizsgálódnak.

Ezek is érdekelhetik