Közélet

2008.06.11. 19:13

200 dolgozó az utcán! Mostmár biztosan leáll a papírgyár!

Már tavaly arról szóltak a zuhanyhíradók, hogy létszámleépítésre kényszerül, hovatovább, előbb-utóbb bezár a nagy múltra visszatekintő szolnoki papírgyár.

MG

Idén márciusban már a gyártósorok is leálltak, de a dolgozók munkaviszonyát többször is, legutóbb június 14-ig meghosszabbították. Erről azért határozott a menedzsment, mert sokáig reális esélye volt arra, hogy a gyárat szakmai befektetőknek értékesítse. A napokban lejárt ez a határidő is. Ferencz Gábor, a társaság igazgatósági elnöke szerdán egy közleményt adott ki, amelyhez érdeklődésünkre nem kívánt többet hozzáfűzni:

A Mondi rövid szolnoki története

A Mondi vállalatcsoport — korábban Neusiedler néven — a kilencvenes évek közepén vált ismertté Magyarországon, amikor a szolnoki és a dunaújvárosi papírgyárakat megvásárolta. A csoport esztendők óta a Mondi százszázalékos tulajdonú leányvállalataként működik — a Neusiedler Szolnok Rt. névváltoztatására 2004. novemberében került sor. A vállalat akkor vette föl a Mondi Business Paper Hungary nevet.

„Miután az utolsó potenciális befektető is elállt azon szándékától, hogy a vállalatot, mint papírgyárat vásárolja meg, és a jövőben is papírgyárként működtesse, a Mondi szerdai tulajdonosi értekezletén azon döntés született, hogy a 255 alkalmazottból 201 fő munkaviszonya 2008. június 16-i hatállyal felmondásra kerül. A potenciális befektetők döntésüket az általánosan kedvezőtlen papíripari helyzet mellett elsősorban a magyar politikai és gazdasági helyzet bizonytalanságával, a papírgyártásban kiemelkedően fontos és meghatározó költségtényezőt jelentő magas energiaárakkal, illetve a hazai energiapiac átláthatatlanságával indokolták. A potenciális befektetők szándéka szerint a berendezéseket publikációs papírok (release paper) vagy hőérzékeny papírok (thermo paper) gyártására alakították volna át. A dolgozók átlagosan 11 havi átlagkeresetünek megfelelő juttatást kapnak. Azon dolgozók, akik 1995. óta a Mondi (Neusiedler) állományában vannak, mintegy 16 havi átlagkeresetnek megfelelő juttatásra lesznek jogosultak. A menedzsment mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyár infrastruktúrája ipari parkként, szolgáltató- és logisztikai centrumként, vagy bármilyen egyéb formában a város gazdasági életében továbbra is kiemelkedő szerepet töltsön be, és a jövőben a jelenleginél is több munkahelyet biztosítson.”

Megkérdeztük Szalay Ferencet, miként értékeli a kialakult helyzetet. A polgármester hangsúlyozta, sajnálattal értesült arról, hogy nem sikerült szakmai befektetőt találnia a Mondinak. Hozátette, a hozzá is eljuttatott közleményből kiderül, hogy a jelenleg a hazánkban uralkodó gazdasági viszonyok idézték elő a gyár bezárást, amelyet meggondolatlan kormányzati döntések generáltak. Annyit sikerült azonban elérnie, hogy az elbocsájtott dolgozóknak jelentős mértékű végkielégítést kapjanak. Jelenleg pedig arra törekszik, hogy a teljes infrastruktúrával kiépített területet újonnan betelepülő vállalkozásoknak kínálja fel a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!