Közélet

2008.09.25. 18:17

Drágul a fűtés Szolnokon, de ingyen parkolunk hétvégén

Mint az az előzetes szócsatározások után várható volt, a parkolási rend módosításáról, a folyékony hulladékszállítás díjának csökkentéséről, illetve a fűtési tarifa emeléséről szóló előterjesztések adtak harsányabb vitatémát a szolnoki közgyűlés politikailag eltérő szemléletű képviselőinek.

Mészáros Géza

Csala Sándor MDF-es városatya arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a testület a városban történő térítésmentes szombati parkolást megszavazza, úgy a hét vége első napján a piacoknál, valamint a nagyobb bevásárló üzleteknél, úgy ezeken a helyeken katasztrofális parkolási anomáliák alakulhatnak ki. Kerék Gyula szabaddemokrata képviselő arra tett javaslatot, hogy a szolgáltató 1, vagy 2 órás időlimitet vezessen be a parkolásra legsűrűbben használt zónákban. Csák László (MSZP) kifogásolta, hogy az ingyenessé tett szombati parkolással a szolgáltató társaságban fele részt tulajdonos városnak több mint tízmillió forintos bevételkiesése lesz.

Hamarosan bontják a Damit

A közgyűlésen Szegedi Károly (MSZP) képviselő felvetette, hogy a Damjanich uszoda helyén épülő új szálloda- és fürdőkomplexum építtetője még nem fizette ki a telket, s ez az időhúzás a vállalkozásnak (Nívó Generál Kft.) a beruházásra vonatkozó komolytalanságát veti fel. A polgármester hangsúlyozta, hogy amennyiben októberben nem rendezi a cég a közel félmilliárd forintos tartozását, úgy azt másképpen, akár jogi úton próbálja „bevasalni” a város. Szalay Ferenc azonban az ügy komolyságához hozzátette: a Kft. már 50 millió forintot letétbe helyezett, illetve a napokban beadta a bontási engedélyre szóló kérelmét is.



Erre a fideszes dr. Bozó Andrea úgy reagált, hogy a parkolás szombati ingyenessé tételével kevesebb nyereséggel számolhat ugyan a költségvetés, azonban ezzel a döntéssel más területen — például a szolnoki fürdőt, illetve rendezvényeket látogató vendégek gyakrabban járnak hét végén Szolnokra — többet profitálhat a megyeszékhely. Nem utolsó sorban a városlakók kiadása csökkeni fog.
Végül közösen egyhangúlag megszavazták ezt az előterjesztést, így október elsejétől szombatonként ingyenes lesz a parkolás, hétköznapokon negyedórára is váltható parkolójegy és egy háztartás két autóra is válthat kedvezményes éves bérletet.

A képviselők arra is rábólintottak, hogy a csatornarendszerhez nem csatlakozó háztartások számára köbméterenként nettó 1750 forintra csökken a szennyvízszippantás díja októbertől. Csák Lászlónak e témában az volt a problémája, hogy a Holt-Tisza-parti kerttulajdonosok bármikor megkaphatják márciusig visszamenően a korábban emelt díjról szóló követelést. Erre reagált úgy Szalay Ferenc polgármester, hogy már többször is nyilvánosan jelezte a városvezetés, hogy senkinek se mennek ki a magasabb tarifáról szóló csekkek.

A közgyűlés a távfűtés díjának változásáról is tárgyalt. A szolgáltató Alfa-Nova Kft. javaslatára a város a fűtési alapdíjat 7 százalékkal, a meleg víz alapdíját pedig 4,6 százalékkal emeli január elsejétől, de ezek a értékek nem haladják meg az éves infláció mértékét — erre is igent mondott a közgyűlés.

A testület egyhangúlag elfogadta Csatári Istvánnak, a megyei gazdaságfejlesztő Kht. ügyvezetőjének az újonnan alakult Szolnoki Városfejlesztési Zrt. cégvezetői posztjára történő kinevezését. A városfejlesztési céget az Integrált Városfejlesztési Stratégia céljainak megvalósítására, a pályázatok koordinálására volt hivatott a megyeszékhely megalapítani.

Zagyvarékassal jelentkezett a gumigyárért Szolnok

Napirend előtti képviselői kérdésekre adott polgármesteri válaszokból megtudtuk, hogy a közeljövőben lomtalanítási akció várható, amelyről értesítik lakosságot és a belvárosi régi, jellegzetesen polgári házak közül háromnál önkormányzati hozzájárulással tető- és homlokzatfelújításra kerül sor. Szalay Ferenc arra is választ adott, hogy az indiai Apollo Tyres gumigyár cégvezetése még nem választott magyarországi helyet a letelepedésére. Szolnok és Zagyvarékas azonban együttműködési megállapodást kötött, ami arra vonatkozik, hogy a kisközség kiürült baromfifeldolgozója alkalmas telephely lenne az üzemnek, a megyeszékhely pedig a beszállítói kört tudná befogadni bővülő ipari parkjába.

Ha a kormány megszavazza, úgy a Csáklya utcánál lehet az egyik lába az új városi Tisza-hídnak. Az államtól pályázaton tervezésre elnyert 100 millió forintból elkészült ugyanis a belváros tehermentesítését szolgáló új híd helykijelölő tanulmánya — melyet ugyancsak elfogadott a testület—, amely erre a helyre tesz javaslatot. Igaz, a mintegy 12 milliárd forintból kivitelezhető híd megvalósulására évekig kell várni.

Zárt ülésen döntés született arról, hogy kedvezményes áron a Vízpart körútnál elad egy jelentősebb területet a város egy vállalkozónak, aki egy kisebb sportközpontot hoz ott létre, amelyben egy műfüves labdarúgó pálya is helyet kap.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!