Közélet

2008.09.19. 08:14

Több orvost büntettek meg: tilosban parkoltak a kórháznál!

A közelmúltban jó néhány, a megyei kórházban dolgozó és az autójával az intézet területén, tilosban parkoló orvost bírságoltak meg a rendőrök. A probléma nem nevezhető új keletűnek, hiszen a Hetényi Géza Megyei Kórház területén igencsak híján vannak a parkolóhelyeknek.

Békési B.—Németh G.

A reggel órákban — 7 és fél kilenc között — szinte lehetetlen üres helyet lelniük a betegeknek, egészségügyi dolgozóknak. Aki mégis talál valahogyan helyet magának — többnyire a tilosban —, az úgy járhat, mint a közelmúltban megbírságolt orvosok.

— Július 24-én ötvenezer forintra büntettek, mert nem találtam parkolóhelyet a kórház területén, ezért tilos helyen parkoltam — mondta egy orvos, aki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Kórház és Rendelőintézetben dolgozik. — Valószínűleg többeket megbüntettek, nemcsak orvosokat, hanem más kórházi dogozókat, beteghordókat és látogatókat is. Körülbelül két éve egyre több tiltó táblát (parkolni és behajtani tilos táblákat) helyeztek ki a kórház területén, amely egyébként közterület.

Közlekedési szabálysértéskor Szabolcsból jön a büntetés

— A kórházban működő biztonsági szolgálat kérésére vonultak ki a kollégáim az említett napon. Mivel a kórház a közforgalom előtt megnyitott terület, ott is a KRESZ-szabályok a mérvadóak. Éppen ezért akik tilosban várakoztak, közlekedési szabálysértést követtek el — tudtuk meg Szabó Zitától főhadnagytól, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. Minden közlekedési szabálysértés ügyében indult közigazgatási eljárás esetén az elsőfokú eljáró szerv a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság, nálunk csupán a feldolgozás történik.

— Úgy tudom, hogy körülbelül 280 parkolóhely áll rendelkezésére 1800-2000 kórházi dolgozó részére, akik számára nem jelöltek ki külön parkolóhelyet, viszont 879 darab belépőkártyát kaptak nyáron, mely a kórház területére történő ingyenes belépésre jogosítja őket — vette át a szót egy másik doktornő. — Persze a látogatókat is beengedik, hat óra után nem kell fizetniük sem. Volt már olyan beteg, aki bejött háromnapos műtétre és a kórház területén parkolt.

A doktornő elmondta, hogy valószínűleg a biztonsági szolgálat hívta ki a rendőröket, és nem tud arról, hogy történt volna rendőri intézkedés korábban a kórház területén. Ebben az esetben semmiféle bírságoló cédulát vagy felszólítást nem hagytak az intézkedő rendőrök (nem is kötelesek), viszont a múlt héten megérkeztek Nyíregyházáról a határozatok, hétfőn és kedden kapták kézhez azokat a megbírságoltak. Van, akit ötvenezer, másokat harmincezer forintra büntettek.

— Természetesen fellebbezünk hétfőig (a fellebbezési díj ötezer forint) — mondta a megbírságolt doktornő.
— Mindig is problémát okozott a kórház területén történő parkolás — panaszkodott a szolnoki Mizsei Erzsébet. — Sajnos sokszor járok látogatni a kórházba, de mindig szaladgálnom kell meghosszabbítani  a parkolócédulámat. Volt, hogy távozáskor egy perccel a parkolócédulám lejárta után érkeztem és ötszáz forintot kellett fizetnem a bejáratnál.
— Összesen kétszáznyolcvan parkolóhely van a kórház területén — árulta el érdeklődésünkre Dr. Sélleiné Márki Mária, a szolnoki Hetényi Géza Megyei Kórház igazgatója. — Ennél nyilván sokkal többen szeretnének leparkolni, betegek és dolgozók egyaránt. Gyakorlatilag egy adott időpontban azonban nem parkol mindenki a kórházban, akinek belépőkártyája van. Ezek száma pedig állandóan változik. Készült egy felmérés, hogy a dolgozók körében ki az, aki autóval szeretne belépni a kórház területére. Mindenki, aki igényelte, hogy autóval beléphessen, megkapta rá az engedélyt. Magam is ismerem a problémát, hogy kevés a parkolóhely a kórház területén. Ez már hosszú évek óta probléma.
Az igazgató asszony hozzátette, hogy az engedély belépésre és nem parkolásra jogosít, azaz az illető leparkolhat, ha erre helye van. Ilyen szempontból az van előnyben, aki előbb ér be a kórházba.

— Kiadtam a feladatot a munkatársaimnak, hogy találjunk megoldást a parkolóhelyek növelésére. Amennyiben lesz rá lehetőség, akkor is csak 20 vagy 30 helyet tudnánk létesíteni, ami nagyságrendileg meg sem közelíti azt amennyire igény lenne. Április környékén átmeneti jelleggel visszavontuk a kint lévő engedélyeket, majd újakat adtunk ki. Erre azért volt szükség, mert régi dolgozóknak — akik már nem állnak alkalmazásban — is volt, így átláthatatlannak bizonyult a rendszer. Most már viszont szabályozottan lehet tudni, hogy hány embernek is van engedélye. Az is igaz, hogy jó néhány kórházi dolgozót büntetett meg a közelmúltban a rendőrség egy július 24-ei közútra vonatkozó belső ellenőrzés során. Őket magánszemélyként büntették meg. Az emberek össze-vissza parkolnak idebenn, sokszor olyan utakon is zavarják a forgalmat, amelyek közútnak számítanak. Ezzel kapcsolatban a mentők is megkerestek minket, hogy biztosítsuk nekik a zavartalan közlekedést. Ha valaki ilyen utakon akadályozza a forgalmat a rendőrségnek jogában áll büntetni — összegzett Dr. Sélleiné Márki Mária.

A Hetényi Géza Kórházzal szemben egy, a szolnoki papírgyár tulajdonában lévő bekerített parkolóhely van, ahol a gyár bezárása óta alig parkolnak. — Az említett helyen 2006. szeptember 1. óta 20 parkolóhelyet biztosítunk díjmentesen a kórház számára — felelte érdeklődésünkre Ferencz Gábor, a szolnoki papírgyár igazgatója.

A probléma nem nevezhető új keletűnek, hiszen a Hetényi Géza Megyei Kórház területén igencsak híján vannak a parkolóhelyeknek. Békési B.—Németh G. Közlekedési szabálysértéskor Szabolcsból jön a büntetés — A kórházban működő biztonsági szolgálat kérésére vonultak ki a kollégáim az említett napon. Mivel a kórház a közforgalom előtt megnyitott terület, ott is a KRESZ-szabályok a mérvadóak. Éppen ezért akik tilosban várakoztak, közlekedési szabálysértést követtek el — tudtuk meg Szabó Zitától főhadnagytól, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. Minden közlekedési szabálysértés ügyében indult közigazgatási eljárás esetén az elsőfokú eljáró szerv a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság, nálunk csupán a feldolgozás történik. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!