Közélet

2009.01.30. 10:08

A szolnoki közgyűlésről jelentjük: napirend előtti kérdések

A szolnoki közgyűlés, munkájának megkezdése előtt egy perces néma főhajtással adózott a napokban elhunyt pécsi polgármester, Tasnádi Péter tiszteletére.

MG

A képviselő-testület számos tagja az előterjesztések megtárgyalása előtt napirend előtti kérdéseket tett fel Szalay Ferenc polgármesternek.

Csák László (MSZP) a lezárt Sóház utca lehetséges kinyitásáról érdeklődött. Azt a választ kapta, hogy a jelentősen megnövekedett gépjármű-forgalom miatt, illetve a sétáló utcává lett Tisza Szálló előtti terület megóvása miatt nem célszerű állandó jelleggel megnyitni a Sóház utcát az autók előtt. Ideiglenes megnyitására keresik a lehetőséget, azonban a dugók nélküli, biztonságos közlekedés is az utca lezárását indokolja.

Füle István (MSZP) szerint egy későn kezdett csatornarekonstrukció miatt a Tiszaligetben jelenleg is áldatlan állapotok uralkodak — sár, gödrök, jelöletlen munkaterületek, stb. Kérdése: mikor rendeződik a helyzet? A polgármester elmondta, félmilliárdos beruházással kiépítették az infrastruktúrát a Ligetben, és mihamarabb befejeződnek a helyreállítási munkák.

Tasnádi Zoltán (Fidesz) az iránt érdeklődött, hogy a Tiszaligetben történő sportlétesítmény-fejlesztés mikorra várható? A fekete salakos pálya helyén épülő nagyméretű műfüves plya, illetve a vörös salakosterületen megvalósuló 40 X 20 m-es futsal-méretű pálya idén augusztus 20. és szeptember 1. között elkészül. A további létesítmény-fejlesztések is 2010-ig befejeződnek.

Csala Sándor (MDF) a zagyvaparti lakótelepen zajló zöldfelületi fakivágási munkák pótlása még nem történt meg. A válasz szerint erre tavaszig várni kell.

Bánóczy Lajos (MSZP) arról érdeklődött, hogy a Jászkun Természetvédelmi Szervezet egy Tisza Múzeum kialakítását kezdeményezte, azonban az arra alkalmas helyszínt az önkormányzat telekeladásra meghirdette. A polgármester szerint a város támogatja ezt és ehhez hasonló kezdeményezéseket, azonban az önkormányzat a civil szervezetek hatékonyabb hozzájárulását kérte a tervek, beruházások befejezéséhez.

Ferenczné Teleky Éva azért aggódik, hogy a Daru és a Sárkány utcákban megnövekedett a járműforgalom, balesetveszélyessé téve a térséget. Szabó István alpolgármester hangsúlyozta, az utcák környékén számos sebességkorlátozó táblát helyeztek ki, de további közlekedés-fejlesztést kell a Széchenyi városrészben megkezdeni. Március 31-ig ennek már nyoma kell, hogy legyen.

Kerék Gyula (SZDSZ) azt kérdezte, hogy létezik-e a Tiszai Vásár-, Kiállítás és Vásárszervező Kft., melynek megalakulásáról a 2008. október 30-i közgyűlésen döntött a testület. Szalay Ferenc elmondta, hogy márciusban várható a Kft. megalakulása.

Szegedi Károly (MSZP) érdeklődése a Damjanich uszoda sorsára vonatkozott. A polgármesteri válaszban elhangzott, hogy a város azon gondolkozik, hogy eláll attól a szerződéstől, melyet egy debreceni székhelyű gazdasági társasággal kötött, mivel a Kft. még mindig nem fizette ki a megállapodásban jelzett vételárat. Erről zárt ülésben tárgyalja majd a közgyűlés.

Bagdi Sándorné (Fidesz) kérdése, hogy a januári rendkívüli hidegben hány szolnoki család került krízishelyzetbe? A válaszból az derült ki, hogy egy sem, mivel az önkormányzat tűzifa- és élelmiszerosztással segítette ki a nehéz helyzetbe jutott városlakókat.

Radócz Zoltán (MSZP) kíváncsian várja, hogy bővül-e a városban a kerékpárút-hálózat, illetve a vasútállomás környékén a kerékpártárolók száma? Szabó István alpolgármester hangsúlyozta, hogy a város megkeresi a MÁV illetékeseit, hogy a tárolóhelyek növelésében segítsen a helyi önkormányzatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!