Közélet

2009.01.11. 13:28

Nincs rá pénzük, pedig közszemlére tennék Mártát

Az egész országban egyedülálló az a mamutlelet, amelyet közel másfél éve Jászfelsőszentgyörgy határában találtak. A Márta névre keresztelt ősállat maradványainak bemutatására azonban úgy tűnik még jó ideig várnia kell.

Banka Csaba

Egyelőre nem tudja előteremteni Jászfelsőszentgyörgy önkormányzata azt az összeget, amely szükséges a helyben tervezett Mamut Múzeum létrehozásához. A falu határában megtalált jégkori mamutleletet — a régészek Márta névre keresztelték az ősállatot — már konzerválták és bemutatásra alkalmassá tették. Veszprémből, a konzerválás helyszínéről azonban még nem szállították vissza, ugyanis egyelőre nincs hova vinni a „nagylány” megkövült csontjait. Dr. Kertész Róbert régész, a szentgyörgyi ásatásokat végző csoport vezetője elmondta, hogy egyelőre az önkormányzat még nem találta meg az anyagi lehetőséget a lelet bemutatásához.

Az országban egyedülálló

Magyarországon több helyszínen is találtak már mamut csontokat. A szentgyörgyi leletet az teszi különlegessé, hogy a jégkori ember kultúrájába, hitvilágába, szokásaiba enged betekintést. Mint kiderült ugyanis a kutatócsoport tagjai egy áldozati helyszínt találtak 2007 nyarán. Természetesen szeretnék folytatni a terepkutatást is, de egyelőre ehhez sincs meg az anyagi forrás.

Az elképzelések szerint egy üresen álló iskolaépületet alakítanának át múzeummá. Itt Márta bemutatása mellett egy komplett jégkori kiállítást is létrehoznának a környékben talált őskőkori leletanyagból, illetve még egy helytörténeti gyűjteményt is berendezhetnének.
— Mivel az utolsó jégkorszak végének emblematikus ősállatáról van szó, igazi vonzerőt jelenthetne a múzeum kialakítása Jászfelsőszentgyörgy, de az egész Jászság számára is — mondta Kertész Róbert. — Addig azonban míg nem létezik a kiállítóhely, nincs értelme ideszállítani a maradványokat.

— Az elképzelés, illetve a szándék meg van az önkormányzatban, de nincs pénz a megvalósításhoz — mondta Zelenai Tiborné, Jászfelsőszentgyörgy polgármestere. — Folyamatosan kerestük az elmúlt évben is a pályázati lehetőségeket a leendő Mamut Múzeum kialakításához, de ilyet egyelőre nem találtunk. Saját forrásunk pedig nincs a fejlesztések végrehajtásához, a bemutató megvalósításához. Tisztában vagyunk a lehetőséggel, ezért is határozott a képviselő-testület, hogy helyben valósítsunk meg egy múzeumot, pénz azonban nincs a megvalósításhoz.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!