Közélet

2009.02.13. 08:00

A piaci ár harmadáért adják el a lopott kutyákat a megyében

Bő másfél éve nagyobb számban lopják a fajtatiszta kutyákat a megyében. A rendőrség szerint a tolvajok zöme egyből tovább is adja a jószágot, s már annak is örül, ha az eb piaci értékének a 30 százalékát megkapja érte. Megoldást a kutyákba ültetett azonosító chip jelenthetne, ám annak ára rendkívül borsos.

Németh Gergő

Az utóbbi időben ismét nagyon aktívak lettek megyénkben a kutyatolvajok, hiszen mostanában több településen is lába kélt értékes ebeknek. Főleg a Kunságban fogyatkoznak a fajtatiszta kutyák. Még január végén Kunmadarasról vittek el ismeretlenek egy öthónapos, fehér alapon barna foltos szuka angol buldogot, melynek értéke eléri a 150 ezer forintot.

Érdemes szólni a rendőrségnek

Olyan is előfordulhat, hogy az aki „megtalálja” a kutyánkat nem más, mint maga a tolvaj. Nehéz ugyanis kiszűrni azt, ha megvan a kutya, hogy tényleg a becsületes megtaláló jelentkezett-e. Ha ebben bizonytalanok vagyunk érdemes szólni a rendőrségnek, még mielőtt a kutyaátadási akció befejeződne.

Ugyanebben az időben Kisújszállásról is eltűntettek két, garázsban tanyázó, héthónapos Shi-tsu fajtájú zsemle-tarka színű kutyust. A lopással okozott kár 80 ezer forintra tehető. Pár nappal később ismét Kunmadarason egy barna-fehér foltos, két és fél éves angol buldog kutyának veszett nyoma ismeretlen közreműködése miatt. Ugyanekkor Kenderesen a nyitott bejárati kapun sétáltak be egy ház udvarára idegenek és egy sárga színű, négyéves Amstaff terrier szuka kutyával „gazdagabban” távoztak. Mindkét utóbbi esetben a kutyusok értéke elérte a 70 ezer forintot. Tiszafüreden is „tiszteletüket tették” a kutyatolvajok. Egy féléves, barna színű stafford shire terrier kiskutyát loptak el egy ház melléképületéből.

[caption id="" align="alignright" width="300"] Az azonosító chip megoldást nyújthatna
[/caption]— Pár hónappal ezelőtt lopták el fajtiszta, egyéves kiskutyánkat a kertünkből — panaszolta egy szolnoki, kertvárosi lakó. — A lányunk kapta születésnapjára a fehér kis westie-t, nagyon szomorúak voltunk. Hajnal kettőkor még ugatott Müzlike, reggelre már hűlt helye volt. Aznap indultunk volna Badacsonyba, de emiatt nem mentünk, kerestük a kiskutyát, de nem találtuk meg. Sajnos nem csak mi jártunk így, abban az időszakban a környéről úgy tudom, hogy négy-öt fajtatiszta kutya tűnt el.

— Azok, akik elviszik a négylábúakat minden bizonnyal értenek a fajtatiszta kutyákhoz — kezdte mondandóját Szűcs Zoltán alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője. — A kutyatolvajok zöme egyből tovább is adja a jószágot, s már annak is örül, ha az eb piaci értékének a 30 százalékát megkapja érte. Ezután a kutyák nagyrésze külföldre kerül, ami igencsak megnehezíti az ilyen ügyekben a nyomozást. Sajnos az elmúlt hetekben is több kutyát loptak el a megyében.

Ez a jelenség egy bő másfél évvel ezelőtt jelentkezett először, azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal visszatérő probléma. Azért népszerű a tolvajok között ez a „műfaj”, mert egyszerű vállfaja a pénzsszerzésnek. Nem kell hozzá dolog elleni erőszak, erőszakos behatolás, és kisebb büntetési tételt is von maga után. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a tolvajok vagy a kapun, vagy a kerítésen keresztül férnek hozzá a kutyákhoz, amely minden esetben vétséggé, illetve szabálysértési értékhatár fölött pedig bűncselekménnyé minősíti tettüket. Mi igyekszünk megtenni a szükséges lépéseket, felhívni a tulajdonosok figyelmét arra, hogy úgy tartsák kedvenceiket, hogy ne váljanak hasonló esetek áldozatává.

Mint látjuk védekezési lehetőség gyakorlatilag nem sok akad, hiszen egy-egy tolvaj a bezárt melléképületből, garázsból is képes ellopni házi kedvencünket. A kutyákba ültetett azonosító chip segíthetne az ellopott ebeken, ám ezzel a lehetőséggel még nem mindegyik négylábú tulajdonosa él, annak borsos ára miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!