Közélet

2009.02.03. 07:56

Százezres sikerdíjakat szed be a kötvényező városoktól

Tóth Károly, a szocialista párt békéscsabai képviselője gyanúsan soknak tartja a kötvényeket kibocsátó önkormányzatok részéről a pénzügyi tanácsadó számára átutalt sikerdíjat. Az ügy megyénk több önkormányzatát is érinti.

Mészáros G.—Teleki J.

Legalább 100 milliárd forintos összeg erejéig egy budapesti céget bízott meg értékpapírok forgalmazásával 25 olyan önkormányzat, amely korábban kötvényeket bocsátott ki — közölte Tóth Károly. A szocialista képviselő szerint a cég egymilliárd forint feletti sikerdíjra számíthat. A Budapest Priv-Invest Gazdasági Tanácsadó Kft. Békéscsabán például havi 200 ezer forint+áfa készenléti díjat kap a várostól, valamint sikeres befektetés esetén a nettó eredmény 30 százaléka is megilleti.A szocialista képviselő szerint így ott negyedéves elszámolás alapján a cég 40 millió forintos sikerdíjhoz jutott.

Tóth Károly állította, hogy hasonló szerződést kötött a kft. Mezőtúrral, Törökszentmiklóssal és Szolnokkal is. Sőt Békéscsaba első emberének a szolnoki polgármester ajánlotta a céget. A politikus szerint lehet, hogy jogilag nem kifogásolhatóak ezek a megbízások, de erkölcsileg mindenképpen. Ezért arra érte az önkormányzatokat, hogy mondják fel a szerződéseket.

A megyének is lesz pénzügyi tanácsadója

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat 4 milliárd forintos kötvényt bocsátott ki. Fejér Andor, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, egyenlőre egyetlen befektető vagy pénzügyi tanácsadó céggel nem kötött az önkormányzat szerződést. Azonban várhatóan megteszi ezt, mert az erre szakosodott, képesített társaságok munkája magasabb hozamot hoz, mintha bankban állna a megye pénze, amelyet pályázatokhoz saját forrásra, illetve egyéb fejlesztésekhez tartalékol. A tanácsadó cég kilétéről természetesen a megyei közgyűlés fog dönteni. Fejér Andor szerint a megrendelő — vagyis a megye — számára előnyös pénzügyi tevékenységet meg kell fizetni.



Megkérdeztük az említett Jász-Nagykun-Szolnok megyei városok vezetőit, vajon van-e kapcsolatuk a településeknek a Priv-Investtel, illetve ha van, milyen javadalmazással illetik a kft. befektetési tanácsait. A megyeszékhely két alkalommal „kényszerült” kötvénykibocsátásra — egy 8,7, illetve egy 2 milliárdos csomagban. Hegmanné Nemes Sára szolnoki alpolgármester érdeklődésünkre ekképp reagált: „Szolnok város önkormányzata a kötvénykibocsátásokhoz és az adósságkezeléshez pénzügyi tanácsadót alkalmaz. Több portfóliókezelői szerződésünk is van, többek között egy ismert bankkal, valamint a Priv-Investtel. Messze ez utóbbi a legsikeresebb. A 2008-as esztendőben 960 millió forintos haszonra  tettünk szert tanácsainak köszönhetően, melyért néhány millió (közel ötmillió — a szerk.) forintos díjat fizettünk ki csupán.”

Törökszentmiklós jegyzője, dr. Varga Imre elmondta: a kft.-vel a 2,4 milliárdos kötvénykibocsátás, azaz 2006 novembere óta van kapcsolatuk. Korábban semmilyen szerződésük nem volt. Feltűnően magas sikerdíjról náluk azonban nem lehet beszélni. A társaság ugyanis havi 175 ezer forintért kezeli a befektetéseket, külön jutalékot pedig nem fizetnek.
Az MSZP-s vezetésű Mezőtúr 1,8 milliárd forint értékű kötvényt bocsátott ki tavaly ősszel. Az ügylet lebonyolítását, a még fel nem használt, kötvénykibocsátásból származó pénz kezelését, befektetését pedig valóban a Priv-Investre bízták — erősítette meg Mlinárcsek János alpolgármester. A városvezető azt azonban nem tudta megmondani, mekkora összeget kap munkájáért a cég. A díjazás sávos formában, táblázat alapján történik. Az első negyedéves elszámolás pedig most lesz, melyről februárban tárgyal is a képviselő-testület.
Kunhegyes 1,1 milliárd forint értékben bocsátott ki szabad felhasználású, svájci frank alapú kötvényt, 23 éves futamidővel. Szabó András polgármester elmondta, a Priv-Invest Kft. tanácsai alapján a kötvények befektetéséből származó hozam tavaly meghaladta a 30 millió forintot, ennyit nyert a város, és mindezért néhány millió forintos jutalékot kapott a cég.

Kisújszálláson már felmerült a szerződésbontás lehetősége a Priv-Investtel. Kecze István polgármester elmondta: tavaly tavasszal bocsátott ki a város 2,4 milliárd forint értékben kötvényt. A fel nem használt pénz forgatását a szóban forgó budapesti kft.-re bízták. A szerződés szerint a társaság havi mintegy 100 ezer forintért pénzügyi tanácsokkal segíti az önkormányzatot, a befektetett pénz többlethozama után pedig sikerdíjat kap. Eddig a városnak a kötvény 120 millió forintot hozott. A Priv-Invest által kért sikerdíjat azonban sokallták az önkormányzatnál, így azt nem fizették ki. Hogy mekkora volt ez az összeg — az élő szerződésre hivatkozva —, azt nem kívánta elmondani a polgármester. Kecze István azonban annyit elárult, hogy most már az eredetileg kért összeg 15 százalékával is megelégedne a kft.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!