Közélet

2009.03.04. 12:22

Egy helyrajzi szám miatt elérhetelenné válik a település?

Hamarosan megújulhat a kunszentmártoni leágazástól a tiszasasi megyehatárig tartó útszakasz. Az uniós forrásból megvalósuló beruházás, azonban nem érinti a Szelevényre vezető 2,4 kilométeres szakaszt, ami szintén megérett volna már a felújításra. De vajon egyszerűen csak kifelejtette valaki?

Németh Gergő

A Magyar Közút Kht. a Regionális Operatív Program keretében „Négy- és ötszámjegyű utak felújítására” pályázott és nyert több, mint 480 millió forintot. Ebből hamarosan elkezdődhet a 2006-os tiszazugi árvíz idején igencsak megrongálódott, a kunszentmártoni leágazástól a tiszasasi megyehatárig tartó, több, mint húsz kilométeres útszakasz felújítása.

Továbbra is jár még a vonat

A vonatközlekedés egyelőre zökkenőmentesen működik Szelevényen. A közelmúltban felmerült több vasúti szárnyvonal megszüntetésének a gondolata is, szerencsére ez nem érintette a telelpülés határában elhaladó vonalat. A megszüntetés most sincs terítéken, ám ha mégis újra szóba kerülne a település megközelíthetőségi szempontból igencsak nehéz helyzetbe kerülne.

Ami már biztos, hogy nem kap új burkolatot a csépai leágazástól Szelevénybe vezető 2,4 kilométeres szakasz, mivel az más helyrajzi számon van, így nem tudják már bevonni a nyertes pályázatba. Mindez azért is érdekes, mivel az árvízkor pont itt volt a legnagyobb a készültség és az átmenő forgalom, ennek megfelelően öles kátyúk tarkítják a településre vezető aszfaltcsíkot.

— Maga Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tett ígéretet, amikor az árvízkor a gáton tett látogatást, hogy mindenképp áldoznak pénzt a védekezés során elhasználódott utak helyreállítására — kezdte mondandóját Pánczél Ferenc, Szelevény polgármestere. — Amikor hallottuk, hogy felújítják az említett útszakaszt reménykedtünk benne, hogy a mi részünket is bevonják majd. Szerettük volna, hogy a csépai elágazástól a településre vezető több, mint két kilométeres szakasz is megújuljon. Különösen kritikus a helyzet az elágazástól a településnév jelző tábláig.

Ezen a 900 méteres részen szinte csak lépésben tudnak a járművek haladni. A sors fintora, hogy a közelmúltban elkészült a Kunszentmártonra vezető hét kilométernyi kerékpárút, ám a hozzánk vezető közúton lassan szinte csak lőcsös kocsival lehet bejönni. Ezzel egyébként a buszközlekedés is veszélybe kerülhet, hiszen a Jászkun Volán is mondhatja azt, hogy a rossz utak miatt nem közlekedteti menetrendszeri járatát a település központjáig, hanem csak a csépai elágazásig. Eddig ugyanis jó minőségű aszfaltcsík vezet majd.

Pánczél Ferenc hozzátette, ha egy újabb nyertes pályázat után nekikezdenének a most kimaradó szakasz felújításának többe kerülne a felvonulás és az adminisztrációs munka, mint most, amikor a gépek a környéken vannak és megcsinálnák azt. Előzetes számításaik szerint a legrosszabb állapotban lévő kilencszáz méteres részt körülbelül 8-10 millió forintos költségből lehetne megcsinálni. A közútkezelővel együtt próbálnak megoldást keresni a problémára. Az elvben egyetértenek, viszont az írás mást mutat.

Tokár István, aki jelenleg a területfejlesztési tanács delegáltja kezdeményezett egy módosítást, miután kiderült, hogy a Szelevénybe vezető útszakasznak más a helyrajzi száma, ezért arra nem érvényes a nyertes pályázat. A tanács legutolsó ülésen ő ugyan nem vett részt, azonban itt a delegáltak megtámadták korábbi indítványát, így nem sikerült elérnie, hogy a szelevényi utat is most újítsák föl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!