Közélet

2010.02.03. 07:20

Elismerés az uzsoráról, csicskáztatásról szóló cikkekért

Minőségi Újságírásért-díjat kapott két munkatársunk, Gelei József és L. Murányi László.

SZOLJON

A 2009 decemberében megjelent cikkek közül a szakmai zsűri a Szoljon.hu  két újságírójának: Egy település szolgálja az uzsorás család gazdagodását című cikkéért, és a sorozat korábbi darabjaiért ítélte a decemberi Minőségi Újságírásért-díjat.

Gelei József és L. Murányi László — akik első alkalommal részesültek az elismerésben — a Szoljon.hu-n és az Új Néplap hasábjain, hónapokon keresztül megjelenő sorozatukban a Jász-Nagykun-Szolnok megyére is jellemző kamatos pénzek és csicskáztatások hátterét és szereplőit mutatták be. A díj odaítélésével a zsűri nemcsak a decemberi cikket, hanem a sorozat korábbi darabjait is el kívánta ismerni.

L. Murányi László: — Aminek leginkább örülök, hogy úgy tűnik, elindult valami az ügyben, s ebben talán a cikksorozatunknak is szerepe lehet. Amikor elkezdtünk a témával foglalkozni, a megyében még nem folytak hivatalos eljárások, jelenleg viszont már három büntető eljárás is folyik uzsoraügyben. A jelenség visszaszorítása érdekében múlt év novembere óta a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya koordinálásával több, a szociális és a bűnüldözési területen érintett szervezet együttműködik. A cikk írása során egyébként a felkeresett településeken azt tapasztaltuk, hogy akihez fordultunk, mindenki nagyon szívesen segített, azzal a kéréssel, hogy természetesen szeretne a háttérben maradni.
Gelei József: — Nagyon megtisztelő, hogy nekünk ítélték a díjat, annál is inkább, mert most először tüntettek ki vele vidéki újságírót. Amikor hozzákezdtünk a témához, tartottunk tőle, hogy esetleg támadásnak leszünk kitéve. Két kritikus telefonon kívül szerencsére nem ért minket más negatívum. Érdekes volt megfigyelni, hogy ahogy sorra jelentek meg a cikkek, egyre több ember nyílt meg, és mondta el, amit tapasztalt.


A hónap írásaként is emlegetik
A Minőségi Újságírásért-díjat 1997-ben a magyar újságírás szakmai kiválóságainak elismerésére, illetve a minőségének növelésére hozták létre. Az eltelt 12 esztendőben mintegy 127 cikket és szerzőt tüntettek ki „A hónap írása” névvel is illetett elismeréssel. A díjat független, szakmai zsűri ítéli oda. A Minőségi Újságírásért-díjjal jutalmazható bármely, az írott sajtóban és az interneten megjelent magyar nyelvű cikk, függetlenül a megjelenés konkrét helyétől és szerző kilététől, feltéve, hogy az illető hivatásszerűen műveli az újságírást. A díjjal oklevél és nettó 100-100 ezer forint pénzjutalom jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!