Közélet

2016.01.03. 09:18

A járdát nekünk kell takarítani

Megérkezett a hideg, s az előrejelzések szerint nemsokára talán hóra is számíthatunk. A közterületeken az útfenntartó feladata a hóeltakarítás és síkosságmentesítés a téli időszakban.

Szoljon.hu

A magáningatlanok előtti járda takarítása azonban a tulajdonos gondja. Ennek hiányában akár 150 ezer forintos pénzbírsággal is sújtható az érintett, egy bekövetkezett baleset pedig súlyosbítja is a helyzetet.

„A hóeltakarítás és jégmentesítés az ingatlan tulajdonosának a feladata, az el nem takarított járdán bekövetkezett balesetekért is a tulajdonosnak kell viselni a felelősséget. A közterület-felügyelet nem tudja valamennyi ingatlan esetében felvállalni az ilyen típusú ellenőrzést, de természetesen a kirívó eseteket rögzítik és szükség esetén beavatkoznak” – kaptuk a választ a szolnoki polgármesteri hivataltól arra az érdeklődésünkre, hogy télen kinek kell eltakarítani a jeget és a havat a magáningatlanok előtti járdaszakaszon.
A települések közterületein, közútjain a síkosságmentesítés általánosságban a helyi önkormányzatok feladata. Magáningatlanok esetében azonban mindezen teendő a tulajdonosokra, kezelőkre, illetve használókra hárul, akiknek kötelessége az ingatlan előtti járdaszakaszról eltakarítani a havat és a jeget.

Az ingatlan előtti járdaszakasz tisztántartását kormányrendelet írja elő, és az önkormányzatok feladata, hogy a szabályok betartását felügyeljék. Nem árt tudni, hogy az érintett terület az ingatlan előtti járda mellett a járda és a kocsiút közötti szakaszt is magában foglalja, a síkosságmentesítést pedig szükség esetén naponta akár többször is el kell végezni. Családi ház esetén a helyzet egyértelműbb, társasházak viszonylatában azonban gyakran okoz félreértéseket, kinek a feladata a hó eltakarítása, valamint a jég eltüntetése. A probléma megoldását nem szabad automatikusan a közös képviselő feladatának tekinteni, a tulajdonosok ellenben megbízhatják ezzel, illetve azzal is, hogy kössön szerződést egy vállalkozással, mely elvégzi a síkosságmentesítést. Ha a lakók minderről nem gondoskodnak ilyen formában, közösen hárul rájuk a felelősség egy esetleges mulasztás esetén is. Ha a síkosságmentesítés nem történik meg, az akár komoly pénzbírságot is jelenthet: közigazgatási hatósági eljárás esetén több tízezres, sőt, akár százezres nagyságrendet, alapesetben akár 150 ezer forintos büntetést is. Ha kötelezettségmulasztás miatt baleset történik, az tovább súlyosbítja a helyzetet.

Ezek is érdekelhetik