Közélet

2016.02.09. 19:09

Dr. Lits József maradt a VOSZ megyei elnöke

Tisztújító közgyűléssel indult a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megyei szervezetének keddi, a szolnoki Hozam Klubban tartott rendezvénye, ahol – Perlusz László, a VOSZ ügyvezető igazgatójának jelenlétében – megyei elnöknek ismételten dr. Lits Józsefet választották meg.

K. B.

Ezt követően a régi-új elnök értékelte a tavalyi évet, felidézte az elmúlt időszak eseményeit, kiemelve a Príma-gála és a területi Prima-díjak jelentőségét – mint olyan, politikai befolyástól független, demokratikusan odaítélt elismerését a kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberekre is sikerül ráirányítani a figyelmet, akik esetleg soha nem kerülnének rivaldafénybe. Név szerint is megemlékezett a tavalyi év megyei kitüntetettjeiről, továbbá felhívta rá a figyelmet, hogy idén szeptember 16-án immár tizenkettedik alkalommal fogják kiosztani a díjakat.
Dr. Lits József a tanulás fontosságát hangsúlyozta, mondván, hogy „minél többet tanulsz, annál butább az ellenfeled”, a vállalkozók ismeretei pedig sokszor hiányosak. Felidézte a Társadalmi Megújulás Operatív Program elnyerését követően megtartott sikeres vállalkozói fórumokat, ahol arra törekedve, hogy ne papírízű elméleti információkat közvetítsenek, a munkaszervezés, munkajog, munkavédelem, tárgyalástechnika, uniós jogszabályoknak való megfelelés témakörében szerveztek előadásokat az üzleti élet résztvevőinek.

A Széchenyi Kártya Program „sikertörténetéről” is szó esett: 2002 és 2015 között 1 ezer 340 milliárd forint hitelkihelyezés történt, ami megyei szinten 10 ezer 300 kártyát jelent – ezek igénylése nagyjából fele-fele arányban a VOSZ-on és a megyei Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül történt. Jelenleg már 25 millió helyett 50 milliós – kedvező kamatú – hiteligénylésre is van lehetőség, ahol a fedezet a vállalkozó becsülete.
Említette, hogy a 2015-ös világgazdasági rangsorban Magyarország továbbra is a hatvanadik helyen áll, bár bizonyos téren jók az eredményeink, be kell látni, hogy az olcsó munkaerő miatt külföldről beáramló tőke kora már lejárt és nem lehet adókedvezményekkel a gazdasági helyzetet megoldani és nem lehet ügyeskedéssel az innovációt kiváltani.
Meghívott előadóként dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár elemezte a világgazdasági környezetet és annak hatásait a magyar gazdaságra, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő érdekes előadása pedig a világ államainak erőviszonyait, stratégiai törekvéseit tárta elénk, kiemelve egy-egy ország valamely jellemző sajátosságait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!