Közélet

2016.11.10. 19:42

Tíz nap egy csónakban Dél-Afrika vizein, egyetlen fotóért

Nemcsak az év búvárfotósa lett 2016-ban a szolnoki Selmeczi Dániel, hanem az idei esztendő legkiválóbb természetfotósa is.

Joó Zsuzsa

Víz alatt készült képei a nemzetközi szakembereket is lenyűgözték – Londonban beválasztották „szardíniás” fotóját a világ legjobb 80 fotója közé. Tíz napot várt Dani egy gumicsónakban arra, hogy elkapja a tökéletes pillanatot.
– Tíz napot vártam a pillanatra. Tíz hosszú, néha viharos, máskor tűző napsütéses, unalmas és reményteli napot – idézi fel a szolnoki búvárfotós Selmeczi Dániel a sokszorosan díjnyertes szardíniás kép születését.
– Dél-Afrikába utaztam azért, hogy lencsevégre kapjam a szardíniák éves vonulását, amikor hatalmas rajokba tömörülve indulnak az ívóhelyük felé. Ilyenkor több millióan gyűlnek össze a ragadózók és a fotósok legnagyobb örömére.

Dani elmeséli, bevett szokás szerint egy gumicsónakban üldögélve várta a halak érkezését a végtelenbe vesző tengeren. Reggeltől estig kémlelték búvárfelszereléssel a hátukon a vizet és az eget is, ugyanis halraj feltűnését általában a madarak jelzik, amelyek mint a rakéta, úgy csapnak le a könnyű zsákmányra, ha megpillantják őket a magasból.
– Az elmúlt tíz évben alig-alig volt részünk igazán látványos szardíniavonulást látni, minden évben úgy megyünk ki a nyílt vízre, hogy talán most, talán idén más lesz... Napokat ücsörögtem hiába a csónakban, miközben nem egyszer megfordult a fejemben, hogy otthagyom az egészet. Aztán arra gondoltam, ha visszamegyek a partra, biztos, hogy akkor maradok le a nagy lehetőségről. Ezért inkább maradtam, miközben persze a madarak feltűnésekor többször próbálkoztam a merüléssel, de mindig csak a hátramaradt pikkelyfelhővel találkozhattam.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Néhány darab Selmeczi Dániel fotói közül, ennek a fényképnek a címe: Egy a sok közül
[/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A látványos képek egyike. A Gömb című fotó egy részlete.
[/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Ez is egy különleges alkotás, címe: Tűzhalportré
[/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A címe: Harapós
[/caption]

A tizedik nap viszont a távolból megpillantott egy madarat, mely széles ívben körözött a víz felett, majd lecsapott.
– Én is azonnal a vízbe vetettem magam. Majd megpillantottam a várva várt szardíniákat, amelyeket egy delfincsalád szemelt ki ebédül. Alájuk úsztam, közben a delfiek egymással összedolgozva, gyönyörű csaligömböt alakítottak ki a halak egy részéből. Éreztem, tökéletes a pillanat, a látvány. Fölöttem a szardíniák, a rájuk vadászó delfinek és a felhők. Exponáltam és megszületett az a fotó, mellyel nem csak a Magyar Természetfotósok Szövetsége által kiírt természetfotó-versenyen sikerült első helyet szerezni a fekete-fehér kategóriában, hanem Londonban is átvehettem egy díjat, miszerint ezt a fotót beválasztották a világ legjobb 80 természetfotója közé – mondja a búvár, aki az elmúlt hónapokban a világ számos részén kereste a „megfelelő pillanatokat”.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] És íme, a fotó, melyről cikkünk is szól! A címe: Szardíniákra vadászó delfinek
[/caption]

Szerencsére többet is talált, ilyen például a medúzákat megörökítő fotója, mely a Csendes-óceán egy kis szigetén készült. Egy sós vizű tóban bukkant a különleges élőlényekre, amelyek egyedül uralják a vizet. Mivel nincsen természetes ellenségük, így milliószám elszaporodtak a vízben, sőt, még a mérgező csápjaikat is eltüntették magukról.
Ezek az élőlények nem voltak tehát veszélyesek a búvárfotósra, nem úgy az a barracuda, amely a dél-szudáni vizeken nézett farkasszemet Danival. A félelmetes hal hírében álló állat egy ujjnyira mutogatta fogsorát a fotósnak, aki azonban hitte, nem bántani akarja őt.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A címe: Ég és víz között
[/caption]

Nem tudni, ki volt jobban kíváncsi a másikra, a hal vagy az ember, mindenesetre megszületett az a kép, mellyel újabb elismerést vihetett haza a szakember, aki gyakorlatilag minden hazai természetfotós verseny díjazottja. Hogy hová tovább ezek után?
– Nem az eredményért fotózom, hanem a felejthetetlen élményekért, pillanatokért. Hamarosan ismét egy csendes-óceáni szigetre utazom, szeretném ott elkészíteni ugyanis azt a fotót, melyre régóta vágyom: egy bensőséges, páratlan fotót a bálnákról...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!