Közélet

2017.03.29. 15:30

Már egyre korábban érkezik a kullancsbaj

Hajlamosak vagyunk mostanság egyfajta „miniszörnyekként” kezelni a kullancsokat. Bár számos betegséget terjesztenek, kellő odafigyeléssel biztonságban érezhetjük magunkat.

Szilvási Zsuzsa

– Sosem fordult még elő korábban, hogy februárban kullancsot találjak a kutyámban, idén azonban egy jól megtermett példányt szedtem ki belőle. Pedig nem is jártunk vele erdőben – mesélte riadtan a szolnoki Mészáros Zsuzsa.
– Úgy tűnik, már a saját telkünkön sem lehetünk biztonságban ezektől a vérszívóktól. Mi lesz, ha az óvodás gyerekemet is „felfedezik maguknak”?

Valóban gyakran előfordulhat kullancs kedvenceink szőrében, ma már a városok közepén sem lehetünk biztonságban tőlük. Hazánkban kullancsfertőzött területnek az számít, ahol minden ezredik kullancs hordozza az agyvelőgyulladás vírusát. Egyéb helyeken csak öt–tíz ezer kullancs közül mutatható ki egy-egyben a vírus. Magyarországon a magas rizikójú terület Zala, Somogy, Vas és Veszprém megye, a keleti országrészben pedig elsősorban Nógrád megye, illetve az Északi-középhegység.

A szakemberek úgy látják, évről évre egyre korábban ébrednek a kullancsok, sőt, egyes fajokkal akár a téli hónapokban is találkozhatunk, ráadásul hatékony irtószer sincs forgalomban ellenük.
– Míg néhány évvel ezelőtt jobbára inkább csak dunántúli, hegyvidéki, erdei kirándulásokat követően volt jellemző, hogy kullancsot találjunk, manapság már valóban, szinte bárhol előfordulhatnak – tudtuk meg dr. Hoksári László szolnoki háziorvostól.

– Bár annak veszélye, hogy fertőzött egyeddel találkozunk, néhány százaléknyi, mégis érdemes odafigyelni a megelőzésre. Ez egyrészt oltással, másfelől pedig megfelelő ruházattal lehetséges. Fontos tudni ugyanakkor, hogy amennyiben néhány órán belül eltávolítjuk a kullancsot, valóban minimális a fertőzés esélye.

A kullancs ugyanis az első órákban csak táplálkozik. Utána viszont már időszakosan pihen is, és a fertőzést okozó vírusok ilyenkor jutnak át az úgynevezett szúrcsatornán keresztül az áldozatba. Azaz mindenképpen törekedjünk arra, hogy az állatot még addig eltávolítsuk, amíg legfeljebb lencseméretű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!