Közélet

2017.06.27. 12:50

Nagyik a padban

Hét éve történt, hogy Nyugdíjasok Akadémiája címmel időskorúaknak hirdettek a fővárosban ingyenes oktatást. Hatalmas sikernek bizonyult a kezdeményezés, több száz nagymama és nagypapa jelentkezett rá.

Joó Zsuzsa

Később sem csökkent az érdeklődés, sőt, egy idő után már vidéken is megnyíltak az osztálytermek.

A számítástechnikai és nyelvoktatási képzések iránt mindenhol nagy az érdeklődés, de volt már például művészettörténet, vallástörténet, pszichológia, stresszkezelés, lakberendezés vagy éppen időskori személy- és vagyonvédelem tematikájú kurzus is. Amióta pedig az ingyenes felnőttképzés elindult, a nyugdíjasok már szakmát is szerezhetnek az iskolákban. Jónéhány nagyi Szolnokon is kapva kapott az alkalmon. Volt, aki szakács-, eladó-, más cukrásztanulónak állt.

Motivációjuk különböző volt: néhányan csak finomabban akarták elkészíteni unokáiknak a kelkáposzta-főzeléket, de akadt olyan is, aki azért tanult, hogy egy új szakmában próbálja ki magát a munkaerőpiacon – hatvanévesen! Még mielőtt leírnánk ezt a korosztályt, érdemes elgondolkodni a záró­vizsgájuk eredményén.

A négyes és ötös érdemjegyek egyértelműen azt bizonyítják, hogy bár a nagyik megfontoltabbak (mondhatni lassabbak) fiatalabb társaiknál, de precízebbek és kitartóbbak is. Érthető, hiszen ezek az emberek hálásak azért, hogy életük alkonyán kaptak még egy lehetőséget a tanulásra, arra, hogy valamit – talán utoljára – elérjenek. Sőt – nem félek a szóhasználattól –, akár újra is kezdjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!