Közélet

2017.06.28. 18:00

Önök kérdeztek, a polgármester válaszolt!

A Szoljon.hu stábjának lehetősége adódott arra, hogy interjút készítsen Szolnok polgármesterével, Szalay Ferenccel. Mutatjuk az Önök által feltett kérdéseket és a polgármester úr válaszait!

Szoljon.hu

– Kell regisztrálni a zöld rendszámos gépkocsikat, ha a városban parkolni szeretnék?

Szalay Ferenc: – Jelenleg szükséges a regisztrálás, hogy ingyen parkolhasson, de a szeptemberi közgyűlés programjában szerepel majd a kérdés, és várhatóan 2017. október elsejétől regisztráció nélkül is lehet térítésmentesen parkolni zöld rendszámos járművekkel Szolnokon.

 

– A Momentum miért nem tarthatja meg az előre leegyeztetett időpontban a fesztiválját a Tiszaligetben?

Szalay Ferenc: – Ebben a kérdésben a városvezetés nem kompetens. A Momentum Mozgalom nem teljesítette időben a közte és a Szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány között létrejött szerződésben megfogalmazott feltételeket.

– A 2018-ra tervezett kishajó kikötő tervezési és kivitelezési szintje milyen stádiumban van?

Szalay Ferenc: – Jelenleg a kishajó kikötő a tervezés fázisában van, hatvan százalékos állapotban. Várhatóan 2018-ban átadjuk. Ami biztos, hogy a tiszaligeti oldalon, a Tiszavirág híd alatti részen lesz kialakítva, és a régi kemping előtt lehet majd behajtani. Az infrastruktúrát tekintve pedig mindenféle hajó befogadására alkalmas lesz. Tervezünk még többek között üzemanyagtöltő állomást, kávézót és akár éttermet is létesíteni ennél a kikötőnél.

– Ezután szeretnénk a Szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány közelében még egy kikötőt létrehozni a jövőben.
A második kikötő kiépítésekor az alapítvány épületét felújítjuk, és az előzetes igényfelmérésnek eleget téve apartmanokat is kialakítunk majd.

 

– Sokat hallottam a tiszaligeti strand felújításáról. Mikor kezdik el?

Szalay Ferenc: – Várhatóan idén szeptemberben, de legkésőbb jövő tavasszal elkezdődik az egész strand területét érintő fejlesztés.

 

– Láttam az utcán, hogy fásítanak a városban. Mit jelent a program és mennyi fát ültetnek?

Szalay Ferenc:
– Ez a fásítási program tavaly kezdődött Szolnokon. Évente 150-250 nemes fát tudunk kiültetni. Szerencsére a külvárosi területeken sok a zöld, ezért most a belvároson dolgozunk. Már csuklónyi vastag facsemetéket ültetünk a korábbi rongálásokból okulva.

– A NEFAG Zrt. a várossal összefogva nemrég 1200 darab fanövendéket telepített a Hild Viktor utca mögé, de rövid időn belül mindet kitörték vagy megrongálták. Ugyanez történt a Széchenyi körúton, a kerékpár út mellé ültetett 200 darab diófával, melyekből csak 4-5 maradt meg.

 

– Mit lehet tenni a város közlekedésének további fejlesztéséért? A Szántó körút jól sikerült, de máshol még akadnak gondok.

Szalay Ferenc: – A Szántó körút felújítását tovább folytatjuk, a Pozsonyi úti körforgalmat kiszélesítjük. Tervben van, hogy a Csokonai útig négysávossá tesszük az utat, így – ha minden jól megy – a Pólya Tibor utcától a Szent István hídig végig négy sávos úton lehet majd közlekedni másfél éven belül.

– A tanulmánytervek már elkészültek a Csáklya utcai – a Tiszaliget sarkába átívelő hídnak, amin keresztül a Felső-Szandai rétre juthatunk majd, a bevásárló központok mögött épülő elkerülőn pedig Rákóczifalva és Martfű is elérhető lesz. Ez az út tehermentesíteni fogja a mostani Tisza-hidat, a Kertész és a Karinthy utcákat, könnyebb lesz a bejárás Szandaszőlősről, és a környék településeiről.

– Kelet felé kiszélesítjük a 4-es utat Fegyvernekig mintegy 29 kilométeren. Ebben a fejlesztésben szerepel Tiszapüspökinél egy négysávos Tisza-híd, egy vasúti híd, egy Zagyva-híd, és egy lápos területen átívelő híd is. Ezzel megépülhet a teljes, Szolnokot elkerülő körgyűrű. Három vállalattal kötöttünk szerződést, 2019 végéig elkészül a beruházás.

– A városban most 25 ezernél is több autó van, a kultúránkra jellemző, hogy mindenhova autóval megyünk. Szolnok útjain körülbelül 50 ezer gépjármű halad át. Ha a mostani áthaladó forgalom nem jönne be a városba, elkerülhető lenne sok dugó.

– A Szandaszőlősiek ki- és bejutását megkönnyítendő reggel 7 és 9, délután pedig 15 és 17 óra között a közlekedési lámpákat sárgára állította a város, hogy megkönnyítse a forgalmi helyzetet. Erre jelentene megoldást a Tisza-híd négysávosítása, de ez szakértők szerint nem lehetséges. Egy új híd építésére a régi mellé pedig nem áll forrás rendelkezésre.

– A megnövekedett forgalommal sok város küszködik napjainkban, de probléma még a helyi közlekedési morál is. Jelenleg az Ady Endre úton a Rossmantól a külső sávban áll mindenki, miközben két sáv van. Ha a zipzár elve alapján beengednénk egymást, türelmesebbek lennénk egymással, gyorsabban át lehetne haladni.

– A két folyónk miatt a kötöttpályás tömegközlekedés sem nyújt megoldást, nem kivitelezhető. Viszont a 4-es elkerülő körgyűrű megépülésével ez már nem lesz probléma.

 

– Szolnokon minden városrész megközelíthető kerékpárúton, kivéve a Pletykafalut. Tervezik-e bővíteni a bicikliút-hálózatot a városrészben?

Szalay Ferenc:
– Szolnokon mintegy 50 km kerékpárút van. A Széchenyiről a városba és a vasútra is el lehet jutni, a belvárosból elérhető Szandaszőlős (és Szajol is), a Tiszaliget a Tiszavirág hídon keresztül.

– A Marcipán Cukrászdától a Hetényi Géza kórházig most pályázik a város kerékpárút építésére, de a gáton egészen a Paprika utcáig el lehet jutni.
Sajnos a Pletykafaluban a legnehezebb kerékpárutat építeni, mert az Abonyi út állami közút a Kolozsvári híddal együtt, ezért még nagyobb körültekintést igényel az átalakításuk.

– A hídon nincs hely, az Abonyi út pedig nem szűkíthető, a kerékpáros haladást a járdán kell megoldani, ez jelenleg tervezési fázisban van. Valószínűleg úgy lehet majd kivitelezni, mint a Tiszaligetben; egy vékonyabb járdasávval, és egy kétsávos kerékpárúttal. Mindenképp szeretnénk bekapcsolni a Pletykafalu városrészt is a bicikliút-hálózatba, de nagy körültekintést igényel, nem könnyű megoldást találni.

 

– A Pletykafaluban lévő Rák utca burkolata nagyon rossz állapotú, pár méterenként 5-10 cm mély kátyúk vannak. Mikor tervezik ennek az útnak a felújítását? Az egész városrészt jó lenne fejleszteni.

Szalay Ferenc: – A kátyúkat az egész város területén folyamatosan javítják egész nyáron, de mintegy 240 kilométer út van Szolnokon, aminek a fenntartása nagy kiadásokkal jár, egyszerre nem fér bele a költségvetésbe. A kérdésre válaszolva, a Rák utca felújítása jelenleg nincs tervben, de folyamatosan fejlesztjük a városrészt; újraburkoltuk a Felhő utcát, a Lengyelpiac területét is felújítottuk. Itt alakítottuk ki az Idősek Átmeneti Otthonát, ami mintegy 20-25 idősnek nyújt otthont, amíg állandó otthonba nem tudnak költözni. Az Abonyi Úti Általános Iskolában pedig a város cselgáncs szakosztálya került.

 

– Mikor fognak a Pletykafaluban játszótereket, közösségi helyeket, üzletsort kialakítani?

Szalay Ferenc: – Üzletsort kialakítani nem a város feladata, de a környéken működik a Méhecske ABC, a Galamb utcában. Játszótér az Abonyi úti Mol töltőállomás mögött van, a környéken máshol nem nagyon van terület, ahol ki lehetne alakítani. Viszont ha az erre lakóknak van ötlete, hogy hol lehetne kialakítani játszóteret, szívesen venné a város. Ezügyben Bagdi Sándorné képviselő asszonyt keressék.

 

– Már régen elkészült uniós pénzből a Széchenyi lakótelepen az Orosz György úti parkoló felújítása, de kimaradt a páros oldali parkoló, ami mostanra teljesen lepusztult. Mikor fejezik be ennek a parkolónak a rendberakását?

Szalay Ferenc:
– A Széchenyi lakótelepen másfél milliárd forintból valósultak meg fejlesztések. Felújítottuk az Orosz György út páratlan oldalán lévő parkolókat, a Széchenyi Gimnáziumot, megvalósult a Zöld ház energetikai korszerűsítése, megszépült a ház előtti park, a Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (piros iskola), a kézilabdapálya is megújult. Új utak, járdák épültek. A Levendula gyógyszertár parkolót kapott, az Aranyi Sándor úton a járda és az út újraburkolása megtörtént.

– A várost 240 kilométernyi aszfaltozott út és kétszer annyi járda fedi. A jelenlegi költségvetés szerint további 15 kilométer autóút, 3 kilométer bicikliút, 20 kilométer járda épül meg. Befejeződött az útfelújítás a déli ipartelepen, a Kocsoros úton, a Pletykafaluban, a Vízpart körúton.
2018 elejére tervezett a Széchenyi piac lefedése, a rendelő és a lakótelepen található játszóterek felújítása, illetve egy bekerített kutyajátszótér is épül majd a közeljövőben.

– Egyébként negyedévente tartunk lakossági fórumot a Zöld házban, ahol elmondhatja véleményét, észrevételét, emellett segítségére lehet a Szolnok App is.

 

– A Kisgyep utcában mikor készül el olyan csatornarendszer, ami eső esetén is elbírja a mosógép, WC működését anélkül, hogy az ürülék az árkokba visszafolyna?

Szalay Ferenc:
– Jelenleg a város csatornahálózata 98 százalékos lefedettségű. Úgy, mint a Kocsoroson, vagy a Pletykafaluban, úgy a Kisgyep utcában fennálló dugulási probléma sem új keletű, sajnos ez országos probléma. A gyakran hirtelen érkező sok esőt – ami a klímaváltozás eredménye – nem bírja el a csatornarendszer, ahogy azt sem, hogy sokan a tetőről is belevezetik a csatornába a csapadékvizet.

– A teljes hálózat felújításához 10 milliárdos befektetés kellene. A meglévő vízelvezetőket folyamatosan monitorozzuk, és szükség esetén tisztítjuk, újraépítjük.

– Tervezet alatt áll, hogy a Kaán Károly út alatti csöveket dupla akkora átmérőjűre cseréljük az átemelőig, ezáltal megnövelve a lehullott csapadék elvezetésének útját.

 

 A Kisgyep utcában – különösen a Kaán Károly út sarkán – nagyon rossz a járda. Tervezik ennek a felújítását?

Szalay Ferenc: – A Kaán Károly úti járda végig ki lett építve, a Levendula Patikától a Nefag bejáratáig.

– Régóta ígéri a polgármester úr a fürdőt a Széchenyin, mikorra várható, hogy elkészül?

Szalay Ferenc: – A Széchenyi fürdő valóban régóta, körülbelül 40 éve ígért beruházás, a probléma a finanszírozás. Az új lakópark helyén egy vállalkozó szeretett volna egészségcentrumot építeni a másfél milliárdos beruházás részeként, de sajnos ennek a megvalósítása végül nem történt meg. Jelenleg is pályázunk folyamatosan, hogy tanmedence épülhessen a piros iskolánál.

 

– A Kiss János út legvégén lakom, szeretném megkérdezni, mikor lesz a Kölcsey úton buszközlekedés? Miért kell a Tóth Árpád úton lennie a végállomásnak, holott mehetne a Karinthy út felé tovább?

Szalay Ferenc: – A Kölcsey úton nem tervezünk buszközlekedést. Természetesen ha valós, többeket érintő felvetésről van szó, a KMKK-val tárgyalóasztalhoz ülünk és megbeszéljük a lehetőségeket.

 

 Mikor lesz kész a Hold utcai óvoda? Ősztől visszatérhetnek-e a gyermekek?

Szalay Ferenc: – A Hold utcai óvoda nem biztos hogy szeptemberben, de idén biztosan elkészül. A szülőket folyamatosan tájékoztatni fogjuk a későbbiekben az óvodán keresztül.

 

 Mikortól várható, hogy a Tiszavirág híd liftje újra üzemel?

Szalay Ferenc: – A lift azért nem üzemel, mert javítás után szinte azonnal tönkreteszik, a helyreállítás pedig igencsak költséges. Elgondolkodunk rajta, hogy esetleg időszakosan (például fesztiválok idejére), felügyelet alatt újra üzemeljen a felvonó.

 

– Mikor teszik járhatóvá a Pozsonyi úton a járdákat a körforgalom és Ady út között? Mikor fér el két kerekesszékes, vagy két babakocsis egymás mellett?

Szalay Ferenc: – A Pozsonyi úti járdát adottságánál fogva sajnos nem lehet jobban kiszélesíteni.

 

– Ki ellenőrzi a kerékpárutak minőségét, állapotát, illetve kinek kell karbantartani? A belógó bokrok, növények, lehulló falevelek, téli csapadék nagyon balesetveszélyessé teszi a kerékpárutakat. Sokan használják, gyermekek is.

Szalay Ferenc: – A Városüzemeltetési Igazgatóság folyamatosan figyeli a közterületet, vágja a belógó ágakat. Ha ilyen észrevétele van, jelentse azt a Szolnok App-on.

 

– Gratulálok a Pozsonyi-Szántó körforgalomhoz. Tetszik, jó. Még jobb lenne, ha a 24A buszmegállóban is lenne fedett váró. Reménykedhetek?

Szalay Ferenc: – Igen, lesz fedett váró paddal.

Folytatjuk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!