TISZASAS

2017.07.13. 07:00

Elegük van: órákat kell utazniuk, ha fogorvoshoz mennének

A fogorvosi körzet megváltoztatását szeretnék a tiszasasiak. Jelenleg ugyanis Tiszakürtre kell átjárniuk kezelésre, ahová csak kunszentmártoni átszállással lehet eljutni. A megoldás ismert, és gyakorlatilag akadálya sem lenne a módosításnak, a terv mégis függőben – már március óta.

Gyói Gábor mutatja a térképen, hol kell átszállniuk a helyieknek, hogy Tiszakürtre jussanak a fogorvoshoz

Fotó: Mészáros János

– Évek óta járunk át Tiszakürtre fogorvoshoz. A település bár nincsen messze tőlünk, rendkívül nehézkes eljutni oda. Először ­visszafelé kell utaznunk, Kunszentmártonba, ott átszállni egy másik buszra, mely elmegy Kürtig­. Órákat vesz igénybe az ­utazás oda-vissza – mondja Gyói Gábor­ polgármester, aki ez ügyben rendszeresen hallja a lakossági panaszokat.

– Célszerűbb lenne, ha a szomszédos Tiszaugra járhatnánk át, ahol ugyancsak dolgozik fogorvos. Előzőleg érdeklődtünk az ottani polgármesternél, hogy ellátnának-e ott bennünket. Elvi hozzájárulása jelenti egyelőre az „igent”. Ekkor – márciusban – levelet írtunk a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Alapellátási Igazgatóságának körzetmódosítási kérésünkkel.

Gyói Gábor hozzáteszi, arról tájékoztatták az intézetet, hogy a március 13-i ülésen döntött a képviselő-testület: kezdeményezi a fogorvosi ellátásra megkötött megállapodás felmondását. A lakosság ellátása a terveik szerint Tiszaugon történne, ahol a jogszabályoknak megfelelő rendelőt bérelnék. Tiszasas így önálló körzet lenne, de ugi ellátási hellyel.

Gyói Gábor mutatja a térképen, hol kell átszállniuk a helyieknek, hogy Tiszakürtre jussanak a fogorvoshoz
Fotós: Mészáros János

– Azt hittük, e rendelet módosítása lesz a nehezebb, több egyeztetéssel járó feladatunk. Tévedtünk. Március 14-én küldtük el a hatóságoknak véleményezésre a rendelettervezetünket. Csak a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet jóváhagyásával módosulhatnak ugyanis a körzetek. Csakhogy a mai napig nem kaptunk választ.

Rossz előérzetünk van az egésszel kapcsolatban, attól félünk, amennyiben túl későn érkezik az engedélyezés, már orvos se marad a térségünkben.

A késlekedésnek ­vélhetően az az oka, hogy a ­Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet március 31-én beolvadásos különválás­ útján ­jogutódlással megszűnt. A NEFI általános jogutódja az Emberi Erőforrások Minisztériuma lett. Az átszervezések nyilván időt vesznek­ igénybe, azonban a sok hónapos ügyintézés ­komoly károkat tud okozni.

Hiába újították fel a rendelőt, a védőnő mégis felmondott...
Fotós: Mészáros János

A településvezetőtől azt is megtudjuk, hogy amúgy is súlyos orvoshiány tapasztalható Tiszasason és környékén. Csak helyettesítő orvos dolgozik az előző orvos halála után, és a védőnő is felmondott. Csépán, Szelevényen is ezekkel vagy hasonló gondokkal küzdenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!