SZOLNOK

2017.07.17. 06:55

A hétköznapi embert hoznák közel a vallásos élethez

Egyháztörténeti jelentő­ségű pillanatnak lehettek tanúi azok, akik szombat délelőtt a belvárosi templomba látogattak. Dr. Beer Miklós váci megyés püspök ugyanis ünnepélyes szentmise ­keretében a rendek sorába iktatta a Szolnokon megalakult Boldogasszony Missziója­ Rendet.

Fotó: Fodor Orsolya

Hartai Gergely

– A beiktatás mellett nyolc fő fog ma ígéretet ­tenni, akik az alapvető keresztény értékek szerinti élet mellett a munkásmisszió egy­házon belüli támogatásáért dolgoznak – mondta el a szent­misét megelőzően honlapunknak Kósa­ László, a Boldogasszony Missziója Rend vezetője, aki az újonnan alakult egyházi szervezet hátteréről is megosztott néhány gondolatot:

– Rendünk működése Szolnokon indult, tevékenységünk pedig már húszéves múltra tekint vissza. Mától pedig, mint hivatalosan is elismert rend működhetünk tovább – taglalta,­ s kifejtette, az ország számos városában többen várnak arra, hogy valamilyen módon kapcsolódhassanak a rendhez. A megyeszékhelyen jelenleg egy kisebb csoport tevékenykedik.

Kósa László a rend fő cél­jaként a munkásmisszióért végzett áldozatos munkát emelte ki.

– Az egyházban mindig nagyon nehezen szólítottuk meg a hétköznapi embereket, és a rendszerváltás után erre az igényre próbáltunk válaszolni:­ elkezdtünk a munkásokkal és a földművesekkel foglalkozni. A célunk, hogy modern formában, a mai kornak megfelelő módon szólítsuk meg ezeket az embereket. A küldetésünk alapja pedig az az ifjúsági misszió, melyben a munkásfiatalokra és a családokra építünk – részletezte a vezető, akitől megkérdeztük, vajon napjainkban is sikerül-e bevonniuk az egyház vérkeringésébe az embereket.

Dr. Beer Miklós (középen) celebrálta a szentmisét
Fotós: Fodor Orsolya

– Túlságosan is sikerül – hangzott a válasz. – A történelemben számtalanszor szembesülhettünk azzal, hogy mindig azok a rendek indultak el igazán jól, amelyek a hétköznapi emberekkel foglalkoztak. Mi abban különbözünk ­nagyon a többi rendtől, hogy bár mi is az egyház működésének folyamatába illeszkedünk, mégis speciális oktatási módszereink vannak – mondta el, majd kifejtette gondolatait a megszólítás fontosságáról is.

– Jelenleg az egyház életének harmadik szakaszában járunk. Az első háromszáz év az egyházüldözésről szólt, a második, ezerhétszáz éves időszakban az egyház államegyházi szakaszáról beszélhettünk, mely még a 2000-es években is érződött. Mostanában azonban azt látjuk, hogy egy teljesen új időszak jött el, amelyben meg kell szólítani az embereket, és bátran feléjük kell fordulni – hangsúlyozta.

Dr. Beer Miklós megyés püspök ünnepi beszédében emlékeztetett, rendkívül ­fontos feladat manapság a munkásság mellé állni. Az egyházi vezető egyúttal hangsúlyozta, a fogadalomtétel segít abban, hogy újra meglássuk és értékeljük azokat, akik szakmunkájukkal és tehetségükkel a mindennapi életünket teszik ­jobbá.

– Azoknak az embereknek a megsegítésére vonatkozik a mai napon tett ígéret, akik mindig egy kicsit hátrányban vannak, de megpróbáljuk őket észrevenni és megtalálni.­ Akik pedig erre tesznek ­fogadalmat, azok felvállalják ezt a küldetést – méltatta az ­esemény zárásában a fogadalomra készült rendi ­tagok ­feladatát az egyházi méltóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!