TUDTA?

2017.07.11. 17:02

Milyen világnap van ma?

Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) 1989-ben nyilvánította július 11-ét a Föld népesedési világnapjává, miután becslések szerint két évvel korábban, 1987-ben ezen a napon érte el a világ népessége az 5 milliárd főt.

Borda Zsanett

A Föld országainak népessége

Forrás: Shutterstock

A szervezet célja ezzel az volt, hogy felhívja a figyelmet bolygónk lakóinak rohamos növekedésére és az ezzel járó problémákra.

A Wikipédián található adatok szerint 2017. július 9-én a Föld teljes népessége 7 milliárd 402 millió 626 ezer fő volt. A bűvös 7 milliárdot már 2011 elején átléptük és a növekedés nem lassult, 2016-ban már 7,4 milliárdnál is többen voltunk.

A KSH hivatalos becslése szerint Magyarország 2017. január elsején a 93. helyen volt a népesedési listán, 9 millió 799 ezer fővel.

1960-ban az egyész bolygón „csak” 3 milliárdan laktak, ez azt jelenti, hogy 50 év alatt 133%-kal nőtt a Föld népessége.

Ennek az eszeveszett növekedésnek az oka a II. világháború után bekövetkezett technikai fejlődés és a jobb egészségügyi ellátás. Ezek az általános életminőséget javító áttörések pedig nem következhettek volna be a fosszilis üzemanyagok és az olaj bősége nélkül. A szén energiává alakítása megkétszerezte, az olajé pedig meghaszorozta kicsiny bolgyónk népességét.

A Föld országainak népessége
Forrás: Wikipédia

Az ENSZ becslései szerint a világ népessége 40 év múlva több mint 10 milliárdra növekszik, 2100-ra a mostani érték több mint másfélszeresére...

Ezen az oldalon megnézheti, hogyan nő másodpercről másodpercre a Föld népessége.

Ide kattintva pedig azt is megtudhatja, hány napunk van még addig, míg az összes olaj elfogy a bolygón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!