HUNYADFALVA

2017.08.29. 15:25

Előre gondolkoznak Hunyadfalván

Jelenleg tíz kis- és hat nagybikát nevelnek Hunyadfalván a munkaprogramban foglalkoztatott közmunkások.

A két kisbikát, Karcsit és Jancsit mutatja Ozsval Károly

Fotó: Mészáros János

Vékonyné Házi Eszter polgármestertől ­megtudtuk, a nemrégiben beszerzett kettő, majd azt követően nyolc fiatal állat mellé még vagy hat kis állatot szeretnének vásárolni. A felcseperedett bikák egy részét vágás után a falusiak körében, egy részét máshol értékesítik, a bevételből pedig újabb állatokat vásárolnak.

A polgármester asszony elárulta, olyan elképzeléseik is vannak, hogy a későbbiekben akár exportra is adnának el állatokat.

A takarmányozásukhoz pedig már betakarítottak és betároltak egy jó adag szalmát, ehhez a faluban és a település határában levágott fű biztosított alapanyagot.

A szalmát traktorral hordták a tárolási helyére, ami szintén azon a portán található, ahol a bikaistálló is áll. A téli időszakban így nem kell messziről hordani azt az állatok etetését végző közmunkásoknak.

Az állatok alól begyűjtött trágyát is hasznosítják: összegyűjtik és az önkormányzat földjein terítik szét.

Nemcsak az állattenyésztést, hanem a növénytermesztést is komolyan veszik a kis faluban. Nemrég például dunsztosüvegekben kiporci­ózva tették el a téli időszakra azt a mezőgazdasági programban részt vevő közmunkásokkal megtermelt, befőzött paradicsomot és a leszüretelt meggyet.

A két kisbikát, Karcsit és Jancsit mutatja Ozsval Károly
Fotós: Mészáros János

Vékonyné Házi Eszter erről elmondta, a későbbiekben lecsót is készítenek, amit szintén eltesznek télire. A megtermelt javakat a közfoglalkoztatottak szüretelik és dolgozzák fel.

Felszedték a földekről a hagymát – az idén nem lett olyan jó a termés, mint tavaly –, jelenleg azt pucolják. A burgonya még kint van a földeken, de pár napon belül azt is felszedik és kiválogatják. A répát és a zöldséget később fogják begyűjteni, a babféléket, borsót pedig már korábban betakarították.

Neveltek kukoricát is, de az nagyon gyenge lett az idén, hiányzott neki a csapadék, öntözni meg inkább a paradicsomot öntözték. A megtermelt javakat ezúttal is a falusiak körében értékesítik kedvező áron, ha valamiből marad, azt más településen próbálják meg eladni.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!