TECHNIKA

2017.08.15. 17:27

Népszerű a „városőr”, vészhelyzetben is jól jöhet

Egyre többen használják az ingyen letölthető SzolnokApp mobilapplikációt. A felhasználók a szolgáltatáson keresztül kaphatnak tájékoztatást a városi hírekről, közösségi programokról, Szolnok turisztikai látnivalóiról.

A SzolnokApp alkalmazást tölti le éppen Karkecz Konrád a Hild téren, az ingyenes wifi segítségével.

Fotó: Fodor Orsolya

A „Városőr” alkalmazás célja pedig, hogy a lakosság jelzései alapján a városüzemeltetéssel kapcsolatos bejelentéseket leegyszerűsítse, felgyorsítsa.

– Nagyon örülök neki, hogy ingyenes az internet – mondja a Hild téren éppen a díjmentes wifit használó Karkecz Konrád.

– A SzolnokApp mobilapplikációt is hasznosnak tartom, leginkább a városban zajló sportprogramok érdekelnek – teszi hozzá az orvosnak készülő fiatalember.

A SzolnokApp alkalmazást tölti le éppen Karkecz Konrád a Hild téren, az ingyenes wifi segítségével.
Fotós: Fodor Orsolya

Az ingyenes alkalmazásban a város nevezetes helyei, aktuális rendezvényei is megjelennek, és el is navigálja az érdeklődőt a helyszínre.

– Használata kiváló lehetőséget biztosít a városba érkezőnek arra, hogy csupán a telefonját a kezében tartva elérhesse a város turisztikai kínálatát, legyen az Szolnok egy nevezetessége, vagy a városban megrendezett kulturális vagy sportprogram, egy jó étterem vagy egy kényelmes szállás, ahol nemcsak egy éjszakára, de több napra is megpihenhet – sorolja a SzolnokApp előnyeit Nagy János, a Polgármesteri Kabinet munkatársa.

Az applikáció akár vészhelyzetben is segíthet, így történt, amikor az egyik szolnoki játszótérről kért segítséget egy szülő.

– Július közepén érkezett az applikáción keresztül egy jelzés, hogy a Várkonyi téri játszótéren a nagy hinta csővázába beköltözött egy darázscsalád, mely veszélyt jelenthet a játszótérre érkező gyerekekre. A jelzés után azonnal intézkedett a hivatal műszaki igazgatósága, s másnapra elköltöztette a darázscsaládot – meséli a szakember.

„A Városőr menüponttal ugyanis egyszerűen, gyorsan lehet hibabejelentést tenni”

– Néhány kattintással értesíthetik a polgármesteri hivatal illetékes munkatársát, ha bármilyen meghibásodást, rongálást észlelnek a környezetükben.

– A felhasználó a város területéről játszóterekkel, köztisztasággal, utcabútorokkal, kerékpárutakkal, zöldterületekkel kapcsolatos bejelentéseket tehet a Műszaki Igazgatóság kijelölt munkatársának – tette hozzá Nagy János.

Eddig a bejelentések huszonnyolc százaléka kátyúval, huszonöt százaléka köztisztasággal, tizenhét százaléka közlekedéssel, hét százaléka közvilágítással, öt százaléka rongálással kapcsolatban érkezett. Az önkormányzat folyamatosan fejleszti az applikációt, közösségi közlekedéssel, parkolással és egészségügyi ellátással kapcsolatos információkkal is bővítené a kínálatot.

Ingyenes Apphoz ingyen wifi

A megyeszékhely nagyobb közterein már működik a díjmentes internetszolgáltatás, az ingyenes WIFI-hotspotok kialakításáról tavaly döntött a képviselőtestület. A Kossuth téren, a Hild János téren, a Tiszai hajósok terén, a Jubileum téren, a vasútállomás közelében bárki felcsatlakozhat az ingyenes internethálózatra.

A díjmentes WIFI helyét a padokra kihelyezett kis méretű táblák jelzik. A különböző tereken naponta több mint kétezren csatlakoznak a vezeték nélküli hálózathoz.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!