JÁSZKUNSÁG

2017.08.31. 07:01

Országos lovas túraútvonalhoz csatlakozhatnak megyénk települései

Hétszázmillió forintot kap túraútvonalak kialakítására, megállóhelyek létesítésére, szolgáltatásfejlesztésre és képzések indítására a lovasturisztikai ágazat. Ebből az összegből az észak-alföldi régió is profitálhatna, így utánajártunk, megyénk mely településeit érintheti az új projekt.

Jelenleg is élénk lovasélet folyik megyénkben – képünkön két lovas, akik Rákóczifalváról indultak túrázni

Fotó: Mészáros János

– Érkeztek már hozzánk megállóhelyek létesítésére vonatkozó megyei elképzelések, így például Karcagról és a térségből, valamint Rákóczifalváról is.

– Karcag egyébként már meg is jelölte, mely részei csatlakoznának a programhoz – kezdte mondandóját Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség elnöke, aki azt is elárulta, egyelőre a fejlesztési szakasz előtt áll a projekt, így nehéz pontosan megmondani, végül mely települések csatlakoznak majd az országos lovas-túraútvonalhoz Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A térség mindenesetre kiváló környezeti feltételekkel indul.

„Az észak-alföldi régió összességében remek alapokkal rendelkezik a lovas turizmus szempontjából.”

– Ennek ékes bizonyítéka, hogy az Almásy-kastélyban régi hagyományokkal folyik a telivértenyésztés, a síkvidéki környezet természeti adottságai pedig a fogattúráknak kedvezhetnek – értékelte a térség előnyeit a szakember, majd a kezdeményezés további részleteire is kitért.

– Fontos része a pályázatnak az önkéntesek képzése is. Kétszáz főt képezünk ki lovas turisztikai feladatokra – mutatott rá.

– Ők leginkább a gyerekek és a fiatal felnőttek soraiból kerülnek ki – mondta el, s megjegyezte: – Jellemzően az adott területen élő gyerekeket szólítjuk meg, azokat, akik érdeklődnek a lovasprogramok iránt.

„Mostanság ugyanis a fiatal generációt kötik le a leginkább ezek a tevékenységek.”

– Ez abból is kiválóan kitűnik, hogy évente régiónként legalább tízezer gyerek fordul meg lovastáborokban, és a lovaglással foglalkozók kilencven százaléka fiatal – emelte ki.

Mint megtudtuk, a pályázati keret a legalapvetőbb turisztikai beruházásokra elegendő: a szövetség a források hatvan százalékát használhatja fel lovas megállók fejlesztésére, a fennmaradó részt pedig többek közt marketingcélokra és ismeretterjesztésre fordíthatják.

Mészáros Zsolt, a szövetség megyei tagja szerint több jászkunsági település is részese lehet az országos turisztikai útvonalnak.

– Megállóhelyek és turisztikai létesítmények épülhetnek ki számos településen. Szolnok, Törökszentmiklós-Szenttamás, Karcag és a Hortobágy az a vonal, amely részét képezheti az országos lovas-túraútvonalnak – taglalta a főbb célterületeket, majd sajnálatának is hangot adott.

Jelenleg is élénk lovasélet folyik megyénkben – képünkön két lovas, akik Rákóczifalváról indultak túrázni
Fotós: Mészáros János

– Megyénkben sajnos nagyon kevesen foglalkoznak a lovas ágazattal, alig van olyan vállalkozás, amelynek profilja a turizmus ezen szegmense lenne – magyarázta a szakember.

Az elnökségi tag úgy tájékoztatott, a projektben szereplő lépések konkrétumairól augusztus 31-én dönt majd a turisztikai szervezet közgyűlése, így a térséget is érintő legfontosabb döntésekről ezt követően várható pontos tájékoztatás.

Összehangolt programmal az ágazat működéséért

A lovas tevékenységek feltételeinek javítása céljából egyébként egy átfogó programot is kiadtak már. Hazánkban a Kincsem – Nemzeti Lovas Program nevű helyzetkép mutatja be a lovas ágazat jelenlegi állapotát. Lóska János, a program szakértője szerint az ebben foglalt célkitűzések akkor hajthatók végre, ha sikerül megoldani az iskolai lovasoktatást. Mint mondta, rengetegen lovagolnak az országban, ám sajnos nagyon költséges manapság ez a tevékenység, bár több téren is megfordulni látszik a tendencia. – Régebben kilencven százalékban a külföldiek vették igénybe a magyarországi lovasszolgáltatásokat, mára ez egyáltalán nincs így: nagyobbrészt a hazaiak használják ki azokat – emlékeztetett.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!