TISZABŐ

2017.08.30. 13:59

Sokat javult a helyzet a tiszabői általános iskolában

Tavaly szeptemberben vette át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a tiszabői általános iskola fenntartását, melyet követően számos újítás vette kezdetét, így a minap megrendezett önkéntes nap is.

A tantermektől a folyosóig minden új arculatot kapott. Sok munka akadt az épületen, de a gyerekek is segítettek

Fotó: Hartai Gergely

– Tavaly nyáron is rendeztünk már ilyen eseményt, melynek csak az egyik célja az iskolaszépítés – kezdte gondolatait Kubicsek Judit, a Tiszabői Általános Iskola igazgatónője, aki szerint az elmúlt tanévben egy nagyszabású összefogás bontakozott ki.

– Több helyszínen zajlanak a munkálatok, melyek közt van virágültetés, festés, de tantermi dekorációk készítése is, és mindezek mellett kiegészítő gyerekprogramokkal is várjuk a hozzánk érkezőket…

Mindez azonban természetesen hosszú távú célokat is szolgál.

„A cél az, hogy ezt az összefogást megmutassuk a falunak, és érzékeltessük, hogy mindenki a gyerekekért dolgozik”

– taglalta Kubicsek Judit, majd a szorgoskodó önkéntesek nyomába siettünk.

– Üstben főzzük hamarosan a pörköltet, melyhez a kollégák már készítik is a hozzávalókat – került is elő máris a paprika és a burgonya, hogy a nap derekán ínyenc falatok fogadják a megfáradt iskolaszépítőket, azaz szülőket, gyerekeket és tanárokat egyaránt.

Csak dekoráció az ebédlő veszélyes cápája – az iskola belső kifestésébe is besegítettek az önkéntesek
Fotós: Hartai Gergely

– Az intézmény életében óriási változások mentek végbe mostanában – fűzte tovább gondolatait az igazgatónő.

– Ha csak az épületről beszélünk, minden tisztasági festés megtörtént, rendbe tettük a vizesblokkokat, elkészült a játszótér, az egész elektromos hálózatot felújítottuk, virágládák kerültek ki, újrabetonoztuk az udvarunkat, ráadásul a gyerekek is már ebédlőben tudnak étkezni – magyarázta az eredményeket, s közben javában készülődtek a dolgos kezek, hogy virágba öltöztessék az intézmény belső udvarát is.

„Nemcsak az épületeken, hanem a gyerekeken is láthatók ezek a változások”

– Féltünk, ha virágokat ültetünk, vajon megmaradnak-e azok, de semmilyen szándékos rongálás nem történt.

– Régebben folyamatosan betörték az ablakokat, mára semmi effélét nem tapasztalunk – adott hangot örömének.

A tantermektől a folyosóig minden új arculatot kapott. Sok munka akadt az épületen, de a gyerekek is segítettek

Eközben új köntösbe öltözött a folyosó és különleges díszítések kerültek a falakra is.

– Sajnos, Tiszabőről legtöbbször negatív kép él az emberekben, ezért örülök annak, hogy végre elkezdődött valami, és újítások, nagymértékű fejlesztések irányába haladunk, melyeknek az alapjai korábban egyáltalán nem voltak adottak – vette át a szót az iskola udvarán Mányi Etelka, aki tizenöt éve dolgozik az intézményben.

– Volt olyan időszak, hogy fertőtlenítőszer sem volt az iskolában, a takarítóknak kellett behozniuk, hogy fel tudjanak mosni – idézte fel a régi állapotokat, majd folytatta.

– Sokan vannak itt, akik hátrányos helyzetűek, de meg kell tudni őket is szólítani, és ebben a máltaisok igen nagy segítséget nyújtanak, hiszen le kell hajolnunk ezekhez a fiatalokhoz – emelte ki a hölgy, s a tehetséggondozásról is szót ejtett.

– Eddig aligha volt lehetőség a tehetséges gyerekekkel foglalkozni, most azonban vannak olyanok, akik már edzőtáborba is eljutottak – intett az egyik kisdiák felé, aki Kunhegyesen pallérozhatta futballtudását.

Fehér Márió korábban a virágok ültetésében serénykedett
Fotós: Hartai Gergely

Nagyon rossz állapotú iskolát kellett átvenniük, alapvető dolgokat voltak kénytelenek pótolni egy esztendő alatt

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke úgy véli, nehéz, de nemes feladatok elébe néztek, amikor „megörökölték” az intézményt.

„Egy nagyon rossz állapotú iskolát kellett átvennünk a közelmúltban, ahol az alapvető dolgokat kellett pótolnunk”

– kezdte.

– Ezek a napok éppen arról szólnak, hogy meg tudjuk becsülni azt az intézményt, amink van, és tegyünk is érte mindannyian – foglalta össze az esemény mondanivalóját, s az eddig elért eredményekről is szót ejtett.

– Egy év nagyon rövid idő egy intézmény életében. Azt láttam, amikor az évzáróra érkeztem, hogy formálódni kezdett a közösség.

– Ahogy örültek egymás sikereinek, ahogy megtapsolták a pedagógusokat, ahogy búcsúztak a nyolcadikosok, mindebben a remény jelent meg számunkra – összegzett a vezető.

Hartai Hergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!