TÖRTEL

2017.08.31. 19:59

Sokszor a közterület-felügyelők sem tudnak fellépni a parlagfüvesek ellen

Bár június 30-án letelt a a parlagfű-mentesítésre vonatkozó türelmi idő, mégis akadnak példák Törtelen, melyek jelentősen megnehezítik a közterület-felügyelők dolgát. Még a felszólítás is gyakran problémát okozhat…

Köröstetétlenen kiemelt feladat a külterületek rendben tartása. Ebben vesz részt Kovács Béla, az egyik helyi gazda is

Fotó: Hartai Gergely

– Elsőként szemlét tartunk a parlagfűszennyezéssel érintett ingatlanon. Amennyiben a mi megkeresésünkre nem távolítja el a tulajdonos a növényt, akkor felszólítjuk őt, a továbbiakban ­pedig a jegyző jogosult kötelezni az érintettet a mentesítésre… – kezdte az eljárás ismertetését ­Vörös László közterület-felügyelő, majd hozzátette:

– Ha pedig az ingatlan tulajdonosát hosszú ideig nem tudjuk elérni, és felmerül a telken a szennyezettség, indokolt esetben a jegyző a rendőrség segítségét is kérheti az ingatlanra történő belépés és a mentesítés megkezdése érdekében.

– Ilyen cselekményre azonban nagyon ­ritkán van példa – beszélt az eljárás részleteiről a felügyelő, aki arról is beszámolt, bár a település zömében odafigyel a gyommentesí­tésre, bizony akadnak különleges esetek a környéken.

– Tudomásunk van olyanról, hogy egy helyi ingatlan tulajdonosa az Egyesült Államokban él.

„Elérni pedig nem tudjuk, így komoly gondot okoz a tájékoztatás”

– tette hozzá a szakember, s elmondta, ilyenkor nem marad más megoldás, mint „nyomozásba” kezdeni: van-e az illetőnek ismerőse vagy rokona, aki el tudná végezni az elhanyagoltság megszüntetésére irányuló feladatokat.

– Valaki mindig előkerül, akire számíthatunk ebben, de különleges példa azért akad – taglalta László, s elárulta, volt akit oroszországi tartózkodása­ miatt nem tudtak a ház­táji rendben tartására kötelezni.

Köröstetétlenen kiemelt feladat a külterületek rendben tartása. Ebben vesz részt Kovács Béla, az egyik helyi gazda is
Fotós: Hartai Gergely

– Az egyik falubeli épület tulajdonosa Jekatyerinburgban él, községünkben pedig senkije sincs, aki karbantartaná az ottani környezetet – mesélte a különös esetet, de kiemelte azt is, itt nem kifejezetten a parlagfű okozta a legnagyobb problémát, hanem az ingatlan romos állapota és annak ápolatlan környezete.

„Szinte az összeomlás ­szélére került az épület, melynek ügyében már értesítettük az építésügyet is”

– Mostanában legelő állatok „tartják rendben” a területet, egy ­helyi ­tenyésztő jószágai ugyanis lelegelik a telek növényzetét – magyarázta a tragikomikus részleteket.

Fókuszban a külterület

– Tetétlen belterületén nem jellemzők az elhanyagolt ­területek, ez részben a virágosítási kezdeményezéseknek is köszönhető – tájékoztatott Pásztor Imre polgármester.

A külterületek gondozottságára fokozott figyelmet fordítanak.

– A falusi gazdák a búzatáblák letárcsázása után lepermetezik a művelt területeket, így védve ki többek közt a parlagfű előfordulását, ezt követően pedig táblákkal jelölik ki a permetezéssel érintett földdarabot, ezzel figyelmeztetve a méreganyagokra.

Hartai Gergely

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!