TÚRKEVE

2017.08.25. 09:30

Új kiállítás mutatja be a Finta testvérek életét

A Finta testvérek munkássága meghatározó Túrkeve művészeti életében.

Új kiállítás mutatja be a Finta testvérek életét

Fotó: Mészáros János

A XX. század első felének jeles alkotói voltak a túrkevei származású Finta testvérek, ­Sándor, Gergely és Sámuel. Szerte a világban sikereket arattak, mégis úgy döntöttek, életművüket szülővárosukra hagyják, egy múzeumot alapítva.

Túrkeve méltó módon őrzi emléküket, a múzeum állandó kiállításának anyagán túl azonban számos más alkotásuk is pihen a raktárban. Pontosabban csak pihent, hiszen jelentős részük már a nagyközönség elé került.

– Fontos küldetésünknek tartjuk a Finta-hagyaték megfelelő kezelését, ezért az elmúlt évek során folyamatosan restauráltattuk azokat a ­darabokat, amelyeknél ez szükségessé vált – mondta el Kapás János Zsolt, a Finta múzeum igazgatója.

Új kiállítás mutatja be a Finta testvérek életét
Fotós: Mészáros János

– A Finta Múzeum fél évszázados „születésnapját” ünnepelve pedig nagyszabású tárlatot rendeztünk be a Vadász Pál kiállítóteremben, melynek címe A Finta testvérek élete és művészete képekben. Ennek köszönhetően remélhetőleg még közelebb kerülnek a látogatóhoz a túrkevei kötődésű művészek.

Sz. Zs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!