KUNSZENTMÁRTON

2017.08.28. 07:00

Új Jézus Krisztus kerül a keresztre, az ellopott helyére

Hamarosan újra régi fényében pompázhat a Juhász-kereszt: már készül a nemrégiben ellopott Jézus és Szent Vendel alakjának másolata.

Veres István személyesen felügyel arra, hogy minden rendben legyen a pléhkrisztus újragyártásánál

Fotó: Joó Zsuzsa

– Nem maradhat így a keresztünk! – jelentette ki Veres István tanácsnok közösségi oldalán szinte már rögtön azután, hogy kiderült: valaki vagy valakik lelopták júliusban a kőkeresztről a pléhkrisztust és Szent Vendel alakját. István nem csak a levegőbe beszélt: mozgósítva ismerőseit, támogatókat keresett, majd nekikezdett a pléhkrisztus újragyártatásának.

– Ami nem is annyira egyszerű feladat, hiszen mindennek sora van. Egy cég lemezeket ajánlott fel, melyek most egy üzemben vannak, itt homokfúvással megtisztítják azokat. Szamecz Béla és neje vállalták Jézus alakjának megrajzolását, megszerkesztését, természetesen hajszálpontosan olyan lesz, mint a régi volt.

Veres István személyesen felügyel arra, hogy minden rendben legyen a pléhkrisztus újragyártásánál
Fotós: Joó Zsuzsa

– Több fényképünk is van az előző Krisztusról, nem akarunk eltérni tőle egy kicsit sem. Az, hogy a gép ki tudja vágni Jézus és Szent Vendel alakját, arra egy külön számítógépes programot kell írni, ezt Nyíregyházán készítik el.

– A kész program aztán lekerül Kunszentmártonba, ennek segítségével „kiszabják” a formákat, majd alapozzák, végül Varga Ilona cserkeszőlői művész-tanár festi meg – magyarázza Veres István a folyamatot, hozzátéve, Krisztust és Szent Vendelt semmiképpen nem oldható kötésű csavarokkal rögzítik majd a keresztre, hanem más, oldhatatlan rögzítési módszert választanak.

A tervek szerint pár hét múlva újra a régi fényében tündökölhet a Juhász-kereszt a helyiek örömére.

A rongálás után azonnal cselekedett a helyi közösség

A műemléket Kunszentmárton juhászai állíttatták még 1806-ban, rajta egy fémlemezből készült Jézus Krisztus­sal és Szent Vendellel, vagyis a pásztorok védőszentjével. 2007-ben a cserkeszőlői Varga Ilona művész-tanár festette újra az alkotást.

A kereszt több mint kétszáz évig érintetlenül állt a Körös partján, a Farkas-kanyarra nézve, mígnem aztán idén júliusban valaki lelopta a pléhkrisztust a kőkeresztről.

Közösségi oldalakon a szégyenletes eset után azonnal azt tervezték, hogy közadakozásból megcsináltatják a műemléket, hiszen egy kereszt Jézus nélkül elképzelhetetlen.

Ez azért már túl sok volt a sokat látott helybelieknek is

A helyiek megdöbbenve fogadták a hírt, miszerint Kunszentmártonban már Jézust is ellopják a keresztről.

Az, hogy a Körös-parton kicsavarják vagy kitörik a kandeláberek izzót, esetleg megrongálják a padokat, sajnos szinte „megszokott” dolog, ez a bűncselekmény azonban mindenki szerint már igazán túlzás volt.

És nem is feltétlenül az anyagi kár miatt, hiszen az nem túl jelentős – a pléhlemezért alig pár forintot kaphat csak az elkövető, ha fémhulladékként értékesíti. Rendőrségi feljelentés is történt, az önkormányzat pedig azt fontolgatja, nyomravezetői díjat tűz ki.

 

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!