Tószeg

2017.08.27. 13:27

Zsíroskenyér-parti, váltófutás: a tószegi nyugdíjasklubban nem unatkoznak

Nagy jelentőségű, ha egy ­közösség évtizedekig együtt marad. Tószegen ez meg­valósult, hiszen a napokban ünnepelték a helyi nyugdíjasklub megalakulásának harmincadik évfordulóját.

A klubtagokról csoportkép is készült a harmincéves fennállásuk apropóján megtartott összejövetelen

Fotó: Pinviczki Rajmond

A jelenleg harmincnégy fős tagság mellett – akik között van tanár, katona és orvos is – a Tószeg Községi Nyugdíjas Klubnak még legalább hetvenfős baráti ­köre is van, akik szívesen vesznek részt a klub által szervezett rendezvényeken.

Például játékos vetélkedőkkel egybekötött közös főzéseket tartanak a horgásztónál, kerékpározni mennek vagy fagylaltozni, múzeumokat, hangversenyeket látogatnak és gyakori vendégei a Szolnoki Szigligeti Színház előadásainak is.

– Időnként a nosztalgia jegyében zsíroskenyér-partit is rendezünk – egészíti ki a fent leírtakat Gönczi Lajos, aki már tizenhét éve vezeti a klubot.

– Közösen ünnepeljük negyedévenként a névnapokat, versekkel, dalokkal köszöntjük az ünnepeket, koszorúzunk, látogatjuk a betegeinket, és más baráti klubokkal is tartjuk a kapcso­latot.

– Közbiztonsági előadásokon és vetélkedőkön veszünk részt, de még a szeniormaraton váltófutáson is – ­sorolja sok-sok közösségformáló tevékenységüket a klubvezető.

Ami viszont talán egyedülálló a nyugdíjasklubok között, hogy karácsonykor szeretetszolgálatot működtetnek, ­ezzel segítve azokon, akik magányosan kénytelenek tölteni az ünnepnapokat.

– Ez azt jelenti, hogy az ünnep két napjának délutánján a gondozási központban lévő klubhelyiségben, a klubtagok egymás közötti váltással, süteménnyel, teával és szaloncukorral várják a betérőket, akik társaságra, beszélgetőpartnerre vágynak – magyarázta Gönczi­ Lajos.

Az alapító tag Fehér Vencelnét külön is köszöntötték
Fotós: Pinviczki Rajmond

– A számos program mellett pedig még hetente összejöveteleket is tartunk, amelyeken a tagok többsége rendszeresen részt vesz, mert ragaszkodnak a klubhoz. Jönnek negyven fokban, hóesésben, messziről biciklivel, mert szívesen teszik.

– Véleményem szerint az elmúlt harminc év legnagyobb eredménye, hogy a klub együtt van, és tevékenységünk megbecsülést vívott ki a községben is – tette hozzá.

Általában játékos vetélkedőket is tartanak a horgásztónál
Fotós: Pinviczki Rajmond

A harmincadik évforduló alkalmából a klubtagok és a baráti kör ünnepséget is rendezett a helyi művelődési házban.

Dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő nem tudott részt venni az összejövetelen, azonban levélben és ajándékkosárral köszöntötte a megjelent közel kilencven résztvevőt. Dr. Gyuricza Miklós polgármester pedig óriástortával lepte meg az ünneplőket, és a jó kívánságok mellett méltatta a nyugdíjas klub szerepét a község életében.

Jelen volt az összejövetelen a kilencvenhat éves Fehér ­Vencelné Terike is, aki a klub alapítójaként ma is tagja a közösségnek. A jeles évfordulón szeretettel és virággal köszöntötték a jelenlévők.

Az ünnepség egyik színfoltjaként az egyik klubtag unokái verssel kedveskedtek a résztvevőknek. Az unokák és óvodások egyébként gyakori vendégei, fellépői a közösség különféle rendezvényeinek, hogy ezzel is ápolják az idősek és a fiatalok közötti kapcsolatot.

A klubtagokról csoportkép is készült a harmincéves fennállásuk apropóján megtartott összejövetelen
Fotós: Pinviczki Rajmond

A harmincéves jubileum alkalmából egy kiállítást is berendeztek a helyi művelő­dési házban, ahol a klub életéből származó oklevelek, naplók és dokumentumok mellett a közösség tagjai által készített hobbimunkákat, például gobelineket, fafaragásokat is megtekinthette a nagyközönség.

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!