Túrkeve

2017.09.07. 07:00

A beruházásnak köszönhetően szinte megszűnhet a munkanélküliség Túrkevén

A helybéliek számára igen jelentős beruházás vette kezdetét Túrkevén, ami rengeteg új munkahelyet teremt.

Visszapillantó tükröket, lökhárítókat is gyártanak majd

Fotó: Mészáros János

És nem mellesleg a munkanélküliséget ismegszüntetheti a településen.

Magyarországi tevékenységének bővítéseként ugyanis az indiai SMR autóipari vállalat visszapillantó tükröt gyártó üzemet és lökhárítókat előállító gyárat épít a településen, a 415 új munkahelyet létrehozó 8 milliárd forint értékű két beruházáshoz a magyar kormány 2,2 milliárd forint támogatást ad – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közelmúltban Budapesten.

Az SMR-csoport a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítójának számít, jelenleg harminchárom országban van jelen, s több mint 100 ezer munkavállalót foglalkoztat. A cég visszapillantótükör-gyártásban világpiac-vezető, ebben a szegmensben világpiaci részesedése 25 százalék.

– Az SMR az Ábrahám és Társa Kft. akvizíciója kapcsán választotta Túrkevét, s a város mindent megtett annak érdekében, hogy megfelelő körülményeket tudjunk biztosítani egy ilyen nagyságrendű beruházáshoz – emelte ki a bejelentés kapcsán Vida Tamás, Túrkeve polgármestere.

– Már jelenleg is a település munkaképes korú lakosságának mintegy 10 százalékát, 460 főt foglalkoztat a cég, melyhez az új gyár építésével további több mint négyszáz fő csatlakozik.

Visszapillantó tükröket, lökhárítókat is gyártanak majd
Fotós: Mészáros János

– Ez azt jelenti, hogy szinte megszűnhet a munkanélküliség a városban, s várhatóan a térségben betöltött szerepünk is tovább erősödik a következő időszakban.

A jelenlegi SMR-telephellyel szomszédos 30 ezer négyzetméteres telken egy 12 ezer négyzetméteres üzemcsarnok épül a következő hónapok során. Maga az építkezés júniusban kezdődött, és a tervek szerint 2018 márciusára fejeződik be.

A új gyár megjelenésével a város további lépést tesz afelé, hogy a mezőgazdaság mellett ipari város is legyen. A régiós szinten is jelentős beruházás másik vetüle­te, hogy máris fellendítette az ingatlanpiacot is.

A ke­viek ugyanis arra számítanak, a cég sok munkása érkezik majd más településekről, így aki csak teheti, most a későbbiekben bérbeadható házat vásárol Túrkevén.

Mindezek mellett információink szerint a város vezetői a településre vezető utak állapotával kapcsolatban is egyeztettek már a cég képviselőivel.

Sz. Zs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!