SZOLNOK

2017.09.04. 07:00

Így tehetik jóvá bűneiket az elítéltek

Vajon megjavulhat egy elítélt a rácsok mögött? A válasz nem egyszerű, mindenesetre színes programok részesei lehettek az elmúlt hónapokban a megyei büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottai, akik tegnap a „Felkészítjük, jóváteszi!” című projekt rendezvényén is bemutatkozhattak.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Januárban indult el a projektünk, s az eddig eltelt időszakban számos programunk zajlott le… – kezdte­ gondolatait az intézmény könyvtárában tartott nagyszabású ­záróeseményen ­Scheitz Katalin­ bv.-százados, ­pszichológus, majd megjegyezte:­

– A fő cél a fogvatartottak ­részére szervezett művészeti csoportok indítása, tréningek megvalósítása, és a vitás ügyek ­békés esetkezelésének elsajátítása volt – ­ismertette a szakértő, aki ­arról is tájékoztatott, nem csupán a fogvatartottak, hanem a ­velük foglalkozó állománytagok képzése is a ­törekvés ­gerincét ­alkotta.

Megtudtuk, az elítéltek szabadulásuk utáni, a társadalomba történő mihamarabbi beilleszkedését szolgáló kezdeményezést a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa támogatta.

„A program legfontosabb eleme, hogy a fogvatartott a társadalomban okozott kárt valamilyen tevékenység formájában megpróbálja jóvá tenni”

– taglalta a százados, de elárulta azt is, kitűnő tapasztalatokkal gazdagodhattak a börtön falain kívül és belül ténykedő munkatársak és elítéltek egyaránt.

– A jóvátételi program része volt a szolnoki temetők emlékműveinek, valamint a piactér területének karbantartása­ és megtisztítása is – emelte ki, de arról is tájékoztatott, számos kreatív foglalkozás is színesítette a fogvatartottak életét az elmúlt időszakban.

– Hagyományőrző zenecsoportnak adtunk otthont, de gitároktatás, művészetterápiás és meseterápiás foglalkozás is helyet kapott az események között – hangoztatta.

Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock

A minap egyébként több fogvatartott is megmutathatta tehetségét. Láthattunk mesejátékot, hallhattunk gitáros műsort, ráadásul népi dallamok is kiszűrődhettek a börtön ablakán. Kajtár Attila, az egyik fogvatartott honlapunknak elárulta, szívesen vett részt az intézet kezdeményezéseiben.

– Az egész pályázatban ­sikerült részt vennem – taglalta a fiatalember, aki hamarosan elhagyhatja a szolnoki intézményt.

„Olyan érzés volt a külső helyszíneken végzett munka, mintha valódi munkahelyen tevékenykedhetnénk.”

A projekten kívül egyébként már számos hasonló kezdeményezésben is részt vehettem, így például egy játszótér kifestésében is – emelte ki. Attila számára nem újdonság a munka: a fiatalember ugyanis a börtön könyvtárosaként is előszeretettel vállal szerepet környezetének kulturális életében.

– Négy alkalommal dolgoztak külső helyszíneken a fogvatartottak. Két alkalommal a temetőkben és ugyancsak kétszer a Lengyel piacon.

Ezenfelül többször végzünk hasonló tevékenységeket, hiszen 2009 óta együttműködünk a polgármesteri hivatallal, mely alapján kijárunk önként jelentkező elítéltekkel munkát végezni, melyek közt szerepelt már hulladékgyűjtés és a város külterületeinek rendben tartása is – vette át a szót Verebélyi Kálmán bv.-őrnagy, az intézmény sajtóreferense.

Többségében a hosszú ideje elítéltek közül kerülnek ki a jóvátételi programokban részt vevő önkéntesek,

de kiemelt szempont az együttműködési hajlandóság és a kifogástalan magatartás megléte is.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!