KISÚJSZÁLLÁS

2017.09.10. 15:25

Megfiatalítják a ligetet Kisújszálláson

Évekkel ezelőtt elkezdte a kisújszállási önkormányzat a város parkosított részeinek felújítását. Most a védett Erzsébet királyné ligetet fiatalítják meg.

Forrás: Shutterstock

A városháza mögötti parkba, a 2018-ban építendő játszótérre pedig Süsü és barátai költöznek.

– Az Erzsébet királyné ligeten aki mostanában áthaladt, láthatta, hogy sok fa beteg, s korhadt ágak nyúlnak a magasba. A város a most elnyert pályázatával e problémák megoldásához kapott támogatást – mondja a városháza szakembere, Klujber Katalin.

– A feljegyzések szerint 1857-re nyúlik vissza az Erzsébet liget környékének rendezése. Erzsébet királyné meggyilkolását követően kormányrendelet szólította fel a városokat, hogy ligetet nevezzenek el róla, vagy újakat telepítsenek.

– Így 1898-tól nevezik nálunk is Erzsébet királyné ligetnek ezt a területet, ahol mocsári tölgyek már előbb lehettek, hiszen 1945 telén az iskolák és a pékek tűzifával való ellátására a város megengedte, hogy a liget és nagyerdő tölgyfaállományának egy részét kitermeljék.

– A liget déli oldalán a két világháború utáni években is jó széles mélyedés volt, amelyben nádas, sás, káka termett.

– Elődeink a liget védelméről, annak tisztaságáról is gondoskodtak, a mai bejáratánál, a Rákóczi út felől, csőszházat építettek, ahol állandó alkalmazott lakott, a városházi és a ligeti parkot pedig kertész gondozta – mutatja a régi írásokat Klujber Katalin.

– A jelenre azonban már egy igen vegyes, alapvetően leromlott növényállapot jellemző, tájidegen fajokkal. A legidősebb fák 70–100 évesek, sok a beteg, s a korhadt ágak a magasba nyúlnak, nincs tér a lomboknak, egy viharban akár 20–30 méterről is eshetnek le száraz ágak, ezzel veszélyeztethetik a parkot használók biztonságát

Forrás: Shutterstock

– Emiatt a parkot rendezvényekre nem is használjuk – sorolja Klujber Katalin, akitől megtudtuk, hamarosan a veszélyes fákat kivágják, a fiatal, szintén túlságosan sűrűn telepített, elsősorban virágos kőrisfákat pedig a város más pontjára áttelepítik, helyükre az Alföldre jellemző tölgy-kőris-szil ligeterdőt alakítanak ki, közéjük vadkörtét telepítenek.

A vadkörtét (vackort) jól ismerjük Csukás Istvánnak, a város szülöttének kedvenc meséjéből, a Süsüből is. A híres egyfejű most egy nagy játszótérre kerül.

Ide hívják Süsüt és barátait

A városháza mögötti parkba mesejátszótér épül. A Süsü, a sárkány című mese karakteres figurái Jarosch Imre iparművész tervei szerint készülnek, s a játszótér különböző pontjaira, a nagyobb játékeszközök mellé kerülnek.

Öt figura – a zsoldos, a királyfi, a királylány, Süsü, Torzonborz – is megjelenik a játszótéren, a filmből vett különböző szituációkba elhelyezve.

A kisebbeknek megépül a sárkányfűárus boltja, az ugrálóiskola pedig sárkánytappancsokból áll majd. A tervezők a nagyobb gyerekekre is gondoltak, ők is kapnak mese-játékelemeket.

A játszótéren az ivókút is meseelemből áll majd. A korosztályos játszóteret kerítéssel veszik körül, mely egyrészt kizárja, hogy a kisebbek elkószáljanak, másrészt korosztályonként is elhatárolja a játékokat. A térfelek között a szülőknek lesz pihenőtere.

Daróczi Erzsébet

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!