SZOLNOK

2017.09.28. 13:53

Szó esett az ipari parkról is a szolnoki közgyűlésen

Jelentős nagyságrendű, rendszeres kiadástól fog a megyeszékhely, illetve ipari parkja megszabadulni annak a sikeres pályázatnak köszönhetően, amely által déli gazdasági övezetének meglévő infrastruktúráját továbbfejleszti.

Az erről szóló előterjesztést is tárgyalta a közgyűlés a csütörtöki ülésén. Szalay Ferenc polgármester elfogadásra ajánlotta a beruházáshoz szükséges önerő biztosításáról szóló előterjesztést. Mint emlékeztetett: a város gazdasága számára számos előnytelen hatásokkal járó privatizációs folyamatok részeként a Szolnoki Cukorgyár 2007-ben lényegében megszűnt.

A létesítmény vízkivételi művét azonban sikerült helyi tulajdonba megvásárolni, s e rendszernek a fejlesztésére nyert most 549 millió forint pályázati támogatást az Ipari Park Kft., amelyhez saját forrásból további 212 millió forint önerőt biztosít a társaság. A gazdasági övezet ezidáig a Bige Holding (egykori Vegyiművek) ipari vizét hasznosította, s ezt váltja ki a saját vízkivételi rendszer.

http://onkormanyzati.tv//uploads/globomax_ules_viewer/20170928090550023/szolnok_170928_090550_40E4FFD160A4E872.mp4

Az ipari park, összességében 760 millió forintos beruházással megvalósuló víz- és szennyvízhálózat-fejlesztésének révén a város ipari övezetének versenyképessége javul: új vállalatok érkezhetnek az ipari parkba, miután nő a belső infrastruktúra-ellátottság, bővül az ipari park által nyújtott szolgáltatások köre, s a szervezet gazdasági tevékenysége is hatékonyabb lesz. Az előterjesztést a képviselők egyhangúlag elfogadták. És „párját” is, miszerint az ipari parkban 100 millió forintból elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút épül.

Ugyanakkor nem volt egyetértés a településképi rendelet megalkotásáról szóló napirendi pont kapcsán. A jobbikos Szotyori-Lázár Zoltán egyenesen a véleménynyilvánítás szabadságának sárbatiprásának nevezte az országos plakáttörvény helyi regulába foglalását. A plakáttörvény – a központi kommunikáció szerint – a fekete pártfinanszírozások rendszerét akarja megszüntetni.

Képviselőtársához álláspontjához csatlakozva az MSZP-s Radócz Zoltán azt is kifogásolta, hogy túl gyorsan hoz a közgyűlés az ügyben döntést, mivel mélységében még nem is lehetett áttanulmányozni a plénum elé terjesztett rendelet tartalmát. Az új településképi intézkedésre végül 11 igen és 5 nem szavazattal, tartózkodás nélkül a testület rábólintott.

Sikeres pályázat esetén, több évtizedes sikertelen kezdeményezést követően félmilliárdos beruházással saját tornacsarnoka lehet az SZMSZC Petőfi ÉPFA szakiskolájának, melyhez az önerőt a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítaná.

A képviselői hozzászólások után Szalay Ferenc jelezte, hogy további iskolai fejlesztéseket tervez a város: elsőként a tornatermének bővítése mellett a Kassai iskola teljes felújítását és a II. Rákóczi Ferenc iskola tornacsarnokának megépítését.

A közgyűlés megszavazta, hogy a városi Damjanich múzeum az igényelt 30 millió forint (+ 3 millió városi forrás) helyett 15 millió (+ 1,5 m. v.f.) forintból felújítja a régészeti kiállítóterét, míg a RepTár 1,5 millió forintból új tárlóhelyeket épít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!