JÁSZTELEK

2017.10.07. 06:59

Csúszik a finanszírozás, de egyelőre mindenhol gond nélkül zajlik a szemétszállítás

Egyelőre ugyan még nem okoz fennakadást a szolgáltatás biztosításában a Regio-Kom Térségi Hulladékszállítási Nonprofit Kft.-nek (Regio-Kom Kft.), hogy a Nemzeti­ Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-től legalább féléves csúszással érkezik a működéshez szükséges finanszírozás, de egyre nehezebbé válik a helyzetük.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hajdú László, a harminc jászsági, illetve dél-hevesi településen hulladékszállítási szolgáltatást végző Regio-Kom Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, azon túl, hogy féléves csúszással kapják meg a működéshez szükséges finanszírozást az NHKV Zrt.-től, az utalt összeg kevesebb mint a működtetés költsége.

Az alulfinanszírozás – tájékozatott a vezető – azért nem okoz problémát jelenleg a lakossági szolgáltatásban, mert a cég tartalékaiból, forgótőkéjéből a tulajdonos önkormányzatok segítségével még biztosítják a szükséges anyagiakat.

Hajdú László elmondta, hogy nem csak a jászsági cég számára jelent ez nehézségeket, az országban működő más szolgáltatóknál is hasonló helyzet alakult ki.

Jelezték az NHKV felé, hogy a finanszírozási összegek emelésére lesz szükség mihamarabb. Az ügyvezető hozzátette, hogy a hulladékgazdálkodást országos szinten koordináló társaság által beszedett lakossági díjakból utalják a működéshez szükséges anyagiakat a szolgáltatást végző társaságok felé.

A Jásztelek határában található hulladéklerakó befogadóképessége még jó néhány évig biztosítja a kistérségben keletkező kommunális szilárd hulladék elhelyezését.

Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock

Ugyanakkor a társaság számára azért is fontos volna a pénzügyi helyzet megnyugtató rendezése, mert az elkövetkezőkben komoly fejlesztésekről kell majd döntést hozniuk.

Hajdú László elmondta, hogy egyrészt szeretnék emelni a lerakó gátját, másrészt a válogatott hulladék ideiglenes tárolására szolgáló területek méretét.

Alapvető fontosságú ugyanis, hogy a lerakóba kerülő hulladék mennyiségét csökkentsék, amit egyrészt a szelektív gyűjtéssel, másrészt a beszállított anyagok válogatásával tudnak elérni. Ezért kell kialakítaniuk a válogatott hulladék újrahasznosítás előtti tárolására megfelelő helyet.

Hosszú folyamat az átállás

A kistérség legtöbb településén már bevezették az úgynevezett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés rendszertét. Hajdú László rámutatott, hogy a rendszer gond nélküli működtetéséig még jó néhány évnek el kell telnie.

Továbbra is jellemző ugyanis, hogy a szelektív gyűjtéshez biztosított különböző színű (a sárgába a papír, műanyag, a zöldbe pedig a lebomló, növényi eredetű hulladék) zsákokba nem a megfelelő hulladékfajtákat rakják az ingatlantulajdonosok.

Hasonlóképp, a továbbra is működő „szelektív szigetek” tárolóiba sem mindig a megfelelő hulladék kerül, ami rengeteg plusz munkát és költséget ad a cégnek.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!