múltidéző

2017.10.29. 19:53

Múltidéző, régi hírek a megyéből – amikor még játszótereken játszottak a gyerekek

Sorozatunk folytatásaként most 1986. november elejére tekintünk vissza.

Fotó: Tarpaj Zoltán

Tiszafüredre nézünk, ahol elkészült a ma is 33-as főútként nevezett útszakasz, ezt követően tovább tekintünk Rákócziújfalura, ahol a gyerekeket örvendeztették meg. Szolnokra pedig Lúdas Matyit hozták el nekünk egy különleges előadás keretében.

1986. november 4.

Határidő előtt hét hónappal adták át a 33-as főút új szakaszát

„...Tiszafüred rövid ünnepség színhelye volt, abból az alkalomból, hogy teljesen elkészült a 33-as számú főútnak a központot elkerülő, új, belterületi szakasza. Az eseményre a településre érkezett Urbán Lajos közlekedési miniszter, valamint Bereczki Lajos, a megyei tanács általános elnökhelyettese...

...Az új útszakasz átadási ünnepségét az alkalomhoz illően a 33-as és a 34-es főutak kereszteződési csomópontjánál tartották. Rente Ferenc, a városi tanács elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd arról szólt, hogy a településen már 1926-ban felmerült az az elképzelés, hogy az úgynevezett Húszöles út kikövezésével a forgalm at végleg elterelhetnék a központ kanyargós utcáiról....”

Urbán Lajos közlekedési miniszter a nemzeti szalag átvágásával adta át a forgalomnak a 33-as fő közlekedési útvonal tiszafüredi átkelési szakaszát

D, Sz. M.

1986. november 5.

Játszótérre nem csak a mai napokban, de régen is szükség volt. Sőt, régebben a fiatalok nem csak a mobiljukat nyomkodták és nem csak a számítógépen játszottak, hanem kint, a szabadban töltötték szabadidejük nagy részét. Így Rákócziújfalu gyermekei igen boldogan vehették át az akkoriban újnak számító játszóteret.

Udvari játék szerek

„Szeptember végén vehették birtokukba a gyerekek a rákócziújfalui általános iskolában elkészült ötletes játékokat. Az erőt, ügyességet, bátorságot fejlesztő szereken egyszerre 30—40 diák „játszhat”. Egyébként a test- nevelési órákon egy kiegészítő elem is lehet.

A társadalmi munkában készített játékszerekhez nagy segítséget adott a Martfűi Növényolajgyár, a Mezőhéki Táncsics Tsz és természetesen a szülők. Értéke mintegy 100 ezer forint.”

Fotós: Tarpaj Zoltán

 

1986. november 13.

Lúdas Matyit hozták el Szolnokra Cirókáék vendégjátéka

„Hétfőn és kedden hat előadást tartott a kecskeméti Ciróka Bábszínház Szolnokon a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban. A környező falvakból, városokból összesen kétezernél több gyerek tapsolt a kedves figuráknak.

Cirókáék tavaly ünnepelték a 25. éves születésnapjukat. Négy hivatásos és nyolc amatőr játékos a tagja a csapatnak, amely az idén augusztustól a kecskeméti Katona József Színház tagozataként működik.

Másik „patrónusuk” az Erdei Ferenc Művelődési Központ, ahol minden szombaton tartanak előadást. Bács-Kiskun megyében a legtöbb településen ismerik m ár őket; s a hazai bábszínészet hírét külföldre is elvitték: jártak Franciaországban, Csehszlovákiában, Bulgáriában, a Szovjetunióban, s Japánban is, az NDK-val rendszeres kapcsolatban vannak.

Kovács Géza művészeti vezetésével most a Szolnok megyei gyerekek bábszínházbérleti előadássorozatának rendezvényeként léptek fel: vásári komédiával, a Lúdas Matyival.”

Fotós: M.J.

B.Z.

Hírforrás: Új Néplap 1986. novembere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!