Jászkunság

2017.10.25. 13:55

Nagyon leterheltek a gázszerelők megyénkben

Szinte mindenki mostanában, ­fűtési szezon kezdetén szeretné ellenő­riztetni gázkazánját, -konvektorát, de általában heteket kell várni, mire végre sikerül időpontot egyeztetni egy gázszerelővel.

Lukács Alajos gázszerelő is leterhelt, jelenleg legkorábban decemberre tud karbantartást vállalni

Fotó: Mészáros János

Pedig ők mindent megtesznek, többségük ősszel szombaton is dolgozik, de előfordul, hogy vasárnap is, amely veszélyes is lehet, hiszen ha a gázszerelő fáradtság vagy éppen a sietség miatt­ elnéz valamit, annak komoly következményei lehetnek.

A gázszerelők azonban az extra napok ellenére sem győzik a munkát, az elmúlt években elmaradt utánpótlás miatt ugyanis komoly szakemberhiány alakult ki. Pedig a gázkészülékek ellenőrzése a szén-monoxid-mérgezés megelőzése miatt életbe vágóan fontos.

Illés Zoltán, a Gáziparosok Országos Egyesületének elnöke elmondta: manapság valóban heteket kell várni egy szerelőre, ám egy kis előrelátással nem alakult volna ki ez a helyzet.

– Nem ősszel kellene elvégeztetni a karbantartást, hanem hónapokkal korábban. A télhez közeledve rendkívül nehéz szakembert találni, a létszámhiány mellett ennek oka, hogy az építkezéseket is szeretnék még a tél előtt befejezni a vállalkozók – magyarázta.

Az egyesületi vezető hangsúlyozta, akár magánszemélyeknek is érdemes gázkészülékek karbantartásával foglalkozó vállalkozóval vagy céggel hosszabb távra szerződést kötni. Ebben az esetben ugyanis átalány ellenében az ellenőrzést is elvégzik még minden esetben a fűtési szezon előtt.

– Most bizony hónapokat kell várni, ha valaki szeretné átvizsgáltatni a fűtőberendezését. Cégünknél például jelenleg már csak decemberre tudunk karbantartást vállalni – mondta lapunknak Lukács Alajos, a szolnoki Apolló 93 Gáztechnikai Szerviz és Műszaki Minősítő Kft. ügyvezető igazgatója.

– Így azok, akik későn kapcsolnak, nem kapnak időpontot akkorra, amikorra szeretnének. Szeptember elején még azzal hívtak fel minket az ügyfelek, hogy „szólok időben, most még biztos tudnak jönni”, de már akkor sem tudtunk.

– Most már azonban tisztában vannak vele az emberek, hogy várni kell és türelmesebbek. Néhány ügyfél pedig már a jövő évre kér időpontot – árulta el az ügyvezető, aki szerint tavasszal vagy a nyár folyamán kellene elvégeztetni a karbantartást.

Lukács Alajos gázszerelő is leterhelt, jelenleg legkorábban decemberre tud karbantartást vállalni
Fotós: Mészáros János

– Sokan még mindig nem tudják, hogy a lakosságnál üzemelő gázkészülékek kilencven százaléka nyáron is működik. Ezért nem kell megvárni a fűtési szezont a karbantartással. Ráadásul nem is gondolnánk, de a gázkészülékek nyáron veszélyesebbek, mint télen, ugyanis meleg időben a kéményeknek nincs huzata.

A meleg levegő felfelé száll, ezért télen felfelé áramlik, kifelé a kéményből, nyáron viszont, a melegben nem akar a hideg levegő fölszállni.

Ez egy újabb ok arra, hogy már a nyáron elvégeztessük a karbantartást – javasolta a szakember, aki hangsúlyozta, a megfelelő szerelő megtalálásában a készülék gyártójától is érdemes segítséget kérni, ezért mindig az általunk használt berendezés típusának megfelelő márkaszervizt kell megkeresni.

Százhetvenhat név a jegyzékben

A gázszerelők jegyzékében jelenleg megyénkben 176 név szerepel, hivatalosan ennyi emberhez fordulhatunk, ha gázszerelőre van szükségünk.

Ám közülük csak 54-en jogosultak műszaki biztonsági felülvizsgálatra, mely azt jelenti, hogy a szerelő legálisan ellenőrizheti a gázkészülékeket. Tehát a szakemberek kevesebb mint harmada tud csak felmutatni ilyen papírt. Nálunk csak Nógrád megye áll rosszabbul, ott csupán 31 szakember ellenőrizheti legálisan a gázkészülékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!