CSERKESZŐLŐ

2017.11.30. 16:21

Cserkeszőlő testvértelepülése lett a szlovákiai Jernye

Hivatalosan is testvértelepülése lett Cserkeszőlőnek a szlovákiai Jernye.

Itt élt és alkotott Szinyei Merse Pál festőművész és itt született fia, Szinyei Merse Félix. A fiú aztán feleségével, Kandó Irénnel 1922-ben Tiszakürt-Cserkeszőlőre költözött, és itt gazdálkodott egészen 1950-ig. A közös szál a két település között tehát a Szinyei Merse család.

A látogatás alkalmával Szokolai Lajos és Florián Giňa polgármester a felújított Szinyei Merse kastélyban írták alá a két település testvértelepülési megállapodását.

A cserkei delegáció ezek után meglátogatta a jernyei temetőben a Szinyei Merse család sírkertjét, ahol tiszteletük jeléül koszorút helyeztek el Szinyei Merse Pál sírján. Szinyei Merse Félix és felesége Budapesten, a Farkasréti temetőben nyugszanak, közös sírban.

A cserkeszőlői Szinyei-kastély – a jernyeihez hasonlóan – hamarosan megújul, a felújítására nemrégen nyert pályázaton az önkormányzat több millió forintot. Jelenleg a közbeszerzésnél tartanak, a konkrét munkákhoz jövőre kezdenek hozzá.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!