TISZAFÜRED

2017.11.24. 13:50

Régi álma teljesült a tiszafüredi iskolának: kápolnát és egy új könyvtárat is építettek (galéria)

A tiszafüredi Szent Imre Katolikus Általános Iskola évek óta tervezte egy kápolna építését az intézmény területén. Az álom most valóra vált, sőt modern informatikai háttérrel még egy új könyvtárat is sikerült kialakítani.

dav

A napokban került átadásra a katolikus általános iskola új kápolnája és könyvtára. A kápolnaszentelésen megjelentek a település és a főegyházmegye elöljárói, az új kápolnát és könyvtárat Juhász Ferenc atya, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának elnöke áldotta meg.

– Iskolánk 2011-ben került az Egri Főegyházmegye fenntartásába, már a kezdeteknél felmerült egy iskolai kápolna ötlete. Láttuk, hogy más iskolákban is működik kápolna, mely a diákok lelki elcsendesedésének helyszíne – idézte a kezdeteket lapunknak Dr. Kristonné Kiss Klára igazgató.

– Később megtaláltuk ehhez a megfelelő helyet, az iskola új épületszárnyának tetőterében, mely addig raktárként funkcionált. Mivel tudtuk, hogy önerőből nem lesz pénzünk a beruházásra, elkezdtük egy alapítványi bál szervezését – folytatta.

Az alapítványi bál évről évre népszerűbb lett, eleinte körülbelül kétszázan, idén már több mint négyszázan vettek részt rajta, megduplázódott a bálozók létszáma. Ilyenkor gyerek, szülő és pedagógus együtt szórakozik, ismeri meg egymást.

Az esemény bevételét éveken át a kápolna kialakítására fordították, de idén már a tantermek és az iskola szépítésére, fejlesztésére. Mint megtudtuk, az alapítványi bál mellett szép számmal akadtak támogatók is.

– Sok szülő mellett az önkormányzat, a főegyházmegye, dr. Michael Ling, az egyházközség régi patrónusa is támogatta célunkat.

– Külön meg kell említenem ifj. Dr. Beranek Lászlót, aki mint szülő, kézben tartotta a szőlői oldalt és szívügyének tekintette a kezdeményezést fogalmazott az intézményvezető.

A példaértékű összefogásnak köszönhetően hétmillió forintot fordíthattak a könyvtár és a kápolna kialakítására, melynek gyönyörű asztalos munkáit Csontos Sándor készítette. Érdekesség, hogy az eredményben gyerekmunka is jelen van, hiszen ők adták a műsort a bálokon, míg a nagyobbak a szervezésből is kivették részüket.

Mindig annyit haladt a munka, amennyi pénz volt rá. Öt évvel ezelőtt kezdődött a kivitelezés, apránként alakították ki az új helyiségeket. Az iskolának korábban is volt könyvtára, de a több ezer kötetes állomány kinőtte az előző helyet.

– Örömteli, hogy az átadó ünnepségre sok szülő ajándék könyvekkel, felajánlásokkal érkezett. De természetesen kihasználunk minden adódó pályázati lehetőséget az állománybővítéshez – jegyezte meg Dr. Kristonné Kiss Klára.

A mostani fejlesztés közel hatszáz gyermeket érint, 456 tanulót az iskolában és 110 óvodást a Háromkirályok Katolikus Óvodában. Az igazgató hangsúlyozta, az óvodásokat is szeretettel várják a kápolnába és az új könyvtárba.

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!