SZOLNOK

2017.11.03. 17:23

Titokzatos nép gazdag leletanyaga lesz látható a szolnoki múzeumban

Két nagy, ugyanakkor kicsit titokzatos nép gazdag hagyatékából nyílik hamarosan kiállítás a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

A magyar nemzettudatban is okkal, ok nélkül helyet foglaló, rendkívüli szépségű tárgyi örökséget hátrahagyó szkíták, a hazai szóhasználatban szittyák és a „vas népeként” emlegetett kelták a népvándorlás során, számos más néphez hasonlóan, egy időre szintén meglakták a Kárpát-medencét.

Itteni életük ránk maradt tárgyi emlékei, többek között a képen látható edények féltett kincsei a szolnoki múzeumnak is.

A keltáktól többek között olyan, európai jelentőségű lelet is található nálunk, mint a nemzetközi érdeklődésre számot tartó ivókürt, melyből nem sokat tártak fel földrészünkön.

A Szkíták és kelták öröksége, a vaskor régészete című tárlatot, november 9-étől tekinthetik meg az érdeklődők a Damjanich János Múzeum Kossuth téri épületének kiállítótermében.

Sz. I.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!