VESZÉLYES KÉMÉNYEK

2017.11.07. 13:58

Több száz életveszélyes kéményt találtak a Jászságban idén, sokan nem foglalkoznak a karbantartással

A kéményseprői ellenőrzésekkor a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltséghez tartozó településeken idén a kéményseprők 537 veszélyes kéményt találtak. S. Tóth Anikó tűzoltó főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megyei katasztrófavédelmi szóvivője elmondta, a veszélyes kéményeket addig nem használhatják tulajdonosaik, míg a hibát ki nem javították.

A fűtőberendezés meghibásodásakor szén-monoxid kerülhet a lakás légterébe, közvetlen vészhelyzet esetén ezt is mérik a tűzoltók

Fotó: Banka Csaba

A tűzoltó főhadnagy elmondta, rendkívül sok problémát okozhatnak a nem megfelelő módon karbantartott kémények.

Azt követően, hogy a kéményseprők megállapították egy kémény veszélyességét, a tulajdonosok által kijavított – hivatalos nyelvezetben – „égéstermék elvezetőt” egy újabb ellenőrzést követően, szintén a kéményseprők veszik át.

– A tapasztalat szerint – tette hozzá S. Tóth Anikó – leginkább a karbantartottság hiánya mutatkozik meg ezeken a helyeken. Ám a cél nem a bírságolás, hanem a biztonságos üzemeltetés feltételeinek megteremtése.

– Ezt mutatja az is, hogy mindössze három tűzvédelmi bírságot szabott ki a kirendeltség hatósági osztálya az említett időszakban.

Az elmúlt télen Jászárokszállásra kellett vonulniuk a tűzoltóknak, amikor egy vályogkéményben gyulladt ki a belső falára rakódott szurokréteg.

Egy öntöttvas kályhával tüzeltek a lakók, de szerencsére nagyobb kár nem keletkezett, mert időben észlelték a tüzet, és mire a tűzoltók kiérkeztek, már sikerült is eloltani azt.

Az eset kapcsán közvetlen célellenőrzést is végeztek, amit kiegészített a kéményseprők helyszíni vizsgálata is. Mindezek alapján az érintett kémény üzemeltetését megtiltották.

Szerencsére az ott lakók gázkonvektorokkal meg tudták oldani a ház fűtését.

A fűtőberendezés meghibásodásakor szén-monoxid kerülhet a lakás légterébe, közvetlen vészhelyzet esetén ezt is mérik a tűzoltók
Fotós: Banka Csaba

 

– A tűzoltók rendre találkoznak azzal a problémával – tájékoztatott a sajtószóvivő –, hogy az érintettek nem a megfelelő tüzelőanyagot használják. Ez különösen jellemző a szociálisan hátrányos körülmények között élők körében.

– A Jászságban nagyon sok helyen – például a jászberényi Neszűrben rendszeresen előfordul –, hogy szeméttel, műanyaggal, rongyokkal gyújtanak be az emberek. Kollégáink több helyen találtak arra is példát, hogy a sparhelt csövét közvetlenül – mondjuk az ablakon keresztül – vezetik ki a házon kívülre.

Szakembert kell hívni

S. Tóth Anikó kiemelte, ha meghibásodást vagy működési zavart észlelünk, azonnal hívjunk szakembert. A tüzelő-fűtő berendezések rendeltetésszerű használatára fokozottan ügyeljünk. Különösen tűzveszélyes, ha a tüzelő-fűtő berendezés és a kéményajtó közvetlen környezetében éghető anyagokat hagyunk. A tüzelő-fűtő berendezés vagy a kémény meghibásodásakor szén-monoxid kerülhet a lakás légterébe, jelzésére egy megbízható szén-monoxid-érzékelő elhelyezését javasolta a szakember.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!