szolnok/kengyel

2017.11.17. 13:56

Vége a kálváriának – nem büntetik a gazdát, aki elvitte a saját fáját

Csaknem két év után fellélegezhetett az a kengyeli gazda, aki tavaly három kidőlt fát szállítta­tott el saját erdejéből, emiatt a mezőőr feljelentette, őt pedig megbüntette a hatóság.

A 2009-ben hozott erdőtörvény szigorú szabályait szeptemberben módosították, ezzel megkönnyítve a tulajdonosok és gazdálkodók helyzetét.

– Tavaly januárban kezdődött a kálváriám, amikor három kidőlt fát elszállítottam az erdőmből – meséli a szolnoki bíróság folyosóján Tóth László Antal. A kengyeli gazda saját tárgyalására érkezett, mint felperes, ugyanis kifogásolta a hatóság, vagyis az először vizsgálódó Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának, majd a Nébih eljárását az ügyben.

– Ennek az erődnek vagy fás területnek hetvenöt százalékban vagyok tulajdonosa, rajtam kívül még három tulajdonostárs lenne, de időközben meghaltak.

– Már többször fordultam a hatósághoz, hogy legyen engedélyem a hulladékfákat elszállítani, amire azt a választ kaptam, hogy mivel osztatlan közös tulajdonban van, így nem tudnak engedélyt adni, mert kellene a tulajdonostársak hozzájárulása. Az erőben volt három fa, kettő tőből tört ki, egy pedig derékba.

– Felkerestem egy erdészt – aki a fülem hallatára beszélt a debreceni erdőfelügyelősséggel – hogy amennyiben a fa kidőlt, magyarul nem vágták ki, írjak szállítólevelet, saccoljam meg a mennyiséget, és vihetem. Ezt meg is tettem – meséli.

– Eltelt pár hét és felhívott a mezőőr, hogy tudom-e, hogy az erdőmből elvittek fát, ugyanis látszik a nyoma. Mondtam, hogy tudom, hiszen én vittem el. Itt van nálam a szállítólevél.

– Tizenhét mázsa fáról volt szó. Legnagyobb meglepetésemre másfél hónap múlva megbüntettek 248 ezer forintra, mert jogtalanul elvittem a fát. Írtam egy levelet, amiben ezt az eljárást kifogásoltam, ők ezt továbbították a Nébih-nek, ahol rátettek még százezer forintos büntetést –mondja felháborodva.

– Mint kiderült, korábban a mezőőr egy hatóság által megbízott szakemberrel kiment a területre, aki azt állapította meg, hogy tizennégy erdei köbméter fa tűnt el az erőből, ez jóval több, mint a tizenhét mázsa. Ennek az értékéből számolták ki a büntetést.

Tóth László Antal kifogásolta, hogy a szakértő úgy vizsgálódott, hogy közben őt nem is értesítették, és azt is, hogy szerinte jóval nagyobb famennyiséget állapítottak meg a valósnál.

– Az a fa, amit elvittem, jó, ha húszezer forint értékű, emellett én vagyok kijelölve erdőhasználónak, ráadásul nekem nem adnak engedélyt különböző kifogásokra hivatkozva, de mindenki, aki arra jár, az viheti a fát, kivéve engem, hiába enyém az erdő és a fa – sorolja.

– S ami a legfelháborítóbb, hogy ha ellopják a fát, és én azt nem jelentem a rendőrségnek, mert nem veszem észre, velem fizettetik meg az eltűnt fa árát. Folyamatosan ott kellene strázsálnom ezek szerint az erdő mellett? – teszi fel a kérdést.

Jelentősen javította a gazdálkodók és tulajdonosok helyzetét a törvény módosítása – mondja Luzsi József

A kengyeli gazda azt mondja, nagyon megviselték a történtek.

– Egy ilyen pitiáner ügy miatt az idegrendszeremet is tönkretették, már az egész falu rajtam röhög, hogy nekem kell bíróságra járni a saját fám elvitele miatt…

Mivel a hatóság nem szabályszerűen folytatta le a vizsgálatot, ráadásul nincsenek bizonyítékaik sem, a bíróság úgy határozott, megszünteti a Tóth László Antallal szemben indított eljárást. A kengyeli gazdának tehát nem kell fizetnie. A hatóságnak viszont igen, mégpedig a perköltséget.

Módosítottak a szigorú törvényen

– A 2009-es erdőtörvény valóban rendkívül gazdálkodóellenes és bürokratikus törvény, de csak volt – hangsúlyozta Luzsi József, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének megyei elnöke.

– Szeptember elsejétől ugyanis módosította a parlament, mégpedig jelentős mértékben megkönnyítve ezzel a gazdálkodók vagy tulajdonosok dolgát. Csökkentette a bürokráciát, a magántulajdonnak pedig egy kicsit nagyobb szabadságot ad, de közben betartatja a természetvédelmi előírásokat is.

– Például az erdőben lévő fekvő fa már nem bejelentésköteles, vagyis gyűjthető akkor, ha a tulajdonos vagy gazdálkodó saját maga viszi el, nem természetvédelmi terület és nincs élőhelye ott védett állatfajnak sem – utal a kengyeli gazda ügyére a szakember, aki azt is elmondta, a szállítólevél, melyhez az erdőfelügyelőség ad tömböt, ilyenkor is kötelező.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!