SZOLNOK

2017.12.05. 07:00

Csodálkozni fog, mivel foglalkozik ez a szolnoki házaspár otthoni műhelyében

Levendula és fahéj, rózsa és méz bódító illata keveredik egymással Sebők Andi és férje, Sebők Zsolt szappanos polcai előtt, a kézművesek karácsonyi kirakodóvásárán. Akárcsak az illatok, a színek is táncot járnak egymással körülöttünk. Kevés az a házaspár, ahol férj és feleség közösen készítik modern boszorkánykonyhájukban a szappanokat, fürdőolajokat…

A Sebők házaspár receptúrája hosszú évek kísérletezése után született meg 

Fotó: Mészáros János

– Sokan ránk csodálkoznak, amikor kiderül, mivel foglalkozunk otthoni műhelyünkben – árulja el Sebők Zsolt, elmesélve, tűz- és vagyonvédelmi rendszerek kiépítésével foglalkoznak, de szerettek volna új irányt venni, valami egészen mással megismerkedni. A feleség korábbi hobbija került fókuszba: a szappankészítés.

– Ma már sokkal rövidebb és kellemesebb ez az elfoglaltság, mint régebben, ükanyáink idején volt, hiszen nem faggyúból és más, kellemetlen zsiradékból főzzük-kavarjuk egész nap a szappant – magyarázza Andi.

– Amikor belép valaki otthonunkba, már az előszobában kellemes szappanillat fogadja őt. Mindig van egy aktuális kedvenc, most például a levendula és az eukaliptusz, ez lengi be az egész lakást. Tiszta illat. Hozzáteszem, csöppet sem vagyok tisztaságmániás, bár szeretem a rendet, nem esek át a ló túlsó oldalára.

A házaspár otthoni műhelyében készülnek a szappanok, alig negyven perc alatt. Akárcsak egy sütemény esetében, ugyanúgy pontos receptet kell használni a szappan készítésekor.

Hosszú évek kísérletezése után született meg saját receptúrájuk, mely természetesen titkos, ezt senkinek nem árulják el. Azt viszont igen, hogy roppantul kellékigényes a szappankészítés.

Nem csak mérleg, de mixer, szilikon- és egyéb öntőformák is kellenek hozzá. Műhelyük csöppet sem a mesekönyvekben látott boszorkánykonyhához hasonlít: nincsenek benne sem kémcsövek, sem békatetemmel kitömött csuprok, de még kígyóméreggel telt fiolák sem.

– Talán el sem hiszik, de mi nem csak a növényi zsírokat, illóolajokat főzzük bele a szappanokba, hanem a szeretetünket is. Meg lehet különböztetni, ha egy szappan kedvvel és azt is, ha kényszerből készül. Más az illata, az állaga, a kinézete – bólogat a kétgyermekes házaspár, majd hozzáfűzik, manapság mindenből lehet szappant készíteni: még borból, sörből is.

De a Sebők család az egyszerűségre esküszik, legfőbb alapanyaguk a kecsketej. Gyorsan kihangsúlyozzák, egy darab kecskéjük nincsen, ellenben van egy megbízható beszállítójuk, aki rendszeresen biztosítja nekik a tejet.

Míg másnak fél sertéssel van tele a fagyasztója, addig Zsoltéknak kecsketejjel, hogy bármikor elő lehessen kapni pár litert, ha szükséges.

A Sebők házaspár receptúrája hosszú évek kísérletezése után született meg 
Fotós: Mészáros János

Akárcsak a parfümök gyártásánál, a szappanok készítésénél is az orrnak van a legnagyobb szerepe, feladata az érzékszervek közül.

– Andi orra tíz vadászkutyáéval felér! – nevet fel Zsolt. – Öt kilométerről képes kiszagolni, ha dohányoztam. Az enyém meg? Egy idő után nemhogy megkülönböztetni nem tudom az illatokat, de nem is érzem azokat. Egyszerűen megszokom.

– Én viszont legalább nyolcvan-száz illatot megkülönböztetek – fűzi hozzá Andi. – Nagyon sokféle levendula létezik például, ma már azt is tudom, melyik levendula hol termett, az adott illóolaj melyik országból érkezett. Ezt a képességet lehet fejleszteni.

– Amúgy… ez a tulajdonság nem mindig előny, hiszen a kellemetlen szagokat is élesen érzem. Bár mára kezdem megtanulni, hogy ennek ne adjak azonnal hangot – teszi hozzá Andi pironkodva.

Vajon a Sebők család használ vásárolt tusfürdőt?

– Az első fél évben, amikor még nem szippantott be a szappanőrület, tusfürdőt, borotvahabot, sőt, borotválkozás utáni arcszeszt is használtam – meséli Sebők Zsolt.

– Aztán egyik barátunk elárulta, hogy szappanjainkkal borotválkozik és hogy mennyire bevált neki. Furcsállottam…

–Aztán amikor elfogyott a borotvahabom, én is kipróbáltam. És bevált! Azóta kiiktattunk otthon minden mesterséges kozmetikumot – bólogat a férj, aki (nem túl hálás szerepként) „tesztalanyként” is funkcionál, az ő bőrén próbálják ki az új készítményeket. De nemcsak a szappanokat, hanem például a test- és fürdőolajokat is, melyeket ugyancsak a házaspár készít.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!