PIACI KÖRKÉP

2017.12.05. 11:30

Ön elkezdte már a bevásárlást a karácsonyi sütikhez?

Az első adventi hétvégén már sokan megkezdték az ünnepi bejgli és sütemények hagyományos töltelékét jelentő dió és mák beszerzését.

Fehérné Csiki Ágnesnél már keresik a termelői diót, mákot az ünnepekre a szolnoki piacon

Fotó: Csabai István

Az árak nem épp alacsonyak, de mint többen is megjegyezték, tartanak attól, hogy karácsony előtt még többet fognak kérni érte.

A szolnoki vásárcsarnokban is volt már választék hétvége felé közeledve a csonthéjas és gubós termésből, sőt, megjelent a mogyoró, az aszalt gyümölcsök, s itt-ott mandulát is találni.

Jánosi Béláné szombaton vitte haza az első adag diót és mákot a vásárcsarnokból.

– Fél-fél kilónyit vettem őstermelőtől, reméljük, az íze is olyan lesz, hogy megérte ennyit adni érte – reménykedett az asszony. – Kicsit soknak találom, hogy a dióbélért kilónként 3000 forintot kérjenek.

– De nem akarok úgy járni, mint tavaly, hogy a bolti csomag végül keserűnek bizonyult. A kétszer 250 grammos csomag mák 800 forintomba került, de nem ért meglepetésként, máshol még drágább. A mikuláscsomagba a gyerekek kapnak földimogyorót is, 700 forint volt fél kiló.

Akár hétvége van, akár munkanap, Sárai Bélánéval bármikor találkozhatunk a piacon. Hétfőn is, mikor árusból és vevőből is kevés akad.

– Nekünk elég jó volt idén a termés dióból – mondta a már hetven éve piacozó asszony, aki Tiszaföldvár-Homok térségében nevel sok mindent a földeken.

– Négy nagy diófánk van, és nőnek fiatalabbak is, melyek még nem teremnek. Vékony héjú finom dióm van – kínálja nekünk is. Héjasan kilójáért, pucolva a harmincdekás csomagért kér 800 forintot.

– A vevők most kezdenek érdeklődni iránta, a szombat sem volt az igazi, régen ilyenkor már vitték. Családosok kisgyermeknek veszegettek már húsz-harminc dekákat, de mondták, hogy nem találtak egy rossz darabot se, így ünnep előtt is jönnek. A karácsony előtti héten még vidékről is szoktak jönni vásárolni, az ünnep hetében már inkább csak a szolnokiak – fejtette ki Sárai Béláné.

– Megindult a kereslet a dió és a mák iránt – számolt be Fehérné Csiki Ágnes eladó is. Dióbelet kilónként 2998 forintért, mákot 1800-ért árul, de van nála finom aszalt szilva és áfonya is 3000 forintért, sőt, még mogyoró is akad.

Fehérné Csiki Ágnesnél már keresik a termelői diót, mákot az ünnepekre a szolnoki piacon

– November 20-a után már észre lehetett venni, hogy jobban viszik, de főként ünnepek előtt indul meg a „roham”. Aki vitt már kóstolóba diót, az visszajön újra, mert tapasztalhatja, jó a minősége, árat pedig ünnep előtt sem fogok emelni.

Ézsiás Jánosné standján ránézésre is többféle dióból van választék. Héjas állapotban 500, pucolva 3000 forint kilója, bár a legsötétebbért csak 2000 forintot kér.

– Még korán van a karácsonyi bevásárláshoz, a hétvégén sem vitték valami jól a diót és a mákot – állapította meg. Árul mandulát is 8000 forint/kilogramm áron. – Mondják, hogy drága, de aki megengedheti magának, megveszi ennyiért is, hisz tudja, hogy alig-alig lehet kapni, főleg frissen bontottat.

Bár magasak az árak, a nagyáruházakban sem igen juthatunk dióhoz, mákhoz kevesebbért. De a jászberényi piacon olcsóbb, a tisztított dióbél kilója 2400–2500 forint, Karcagon a belet 2000–2200-ért, a héjas diót pedig 300 forintos áron is megkaphatjuk.

Baranyába is viszik tőlünk

– Idei diótermésünk remek lett, két fánk kétmázsányi diót termett. Annyit, hogy családunk úgy döntött, eladja a termés legnagyobb részét – meséli a szolnoki Kissné Horváth Krisztina. – Ismerőseim körében kerestem rá vevőt, de érdekes módon leghamarabb egy pécsi diófelvásárló jelentkezett, aki feldolgozó kisüzemébe keresett diót. Azt mondta, arrafelé nagyon kevés termett, így Kelet-Magyarország megyéiben keres eladó csonthéjast. Majdnem mindet ő vitte el. Vele szinte egy időben Horvátországból is volt egy érdeklődő, aki elmondta, a déli országban viszont nagyon gyér lett a termés, így neki megéri még Magyarországig is el­utaznia a jó minőségű magyar dióért. Sajnos elkésett, egy hét alatt elfogyott a teljes eladó mennyiség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!