SZOLNOK

2017.12.28. 17:26

Legyünk gyanakvóak, a szerződéseket pedig semmiképp se írjuk alá rögtön! – még mindig sokan beugranak

Még mindig rászedhetők az emberek: ingyenes egészségügyi vizsgálat során méregdrága termékek megvásárlására beszélik rá a gyanútlanokat. Egy ügyben már a rendőrség is nyomoz.

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

Újabb kétségbeesett olvasónk fordult lapunkhoz azzal a problémával, hogy egy egészségügyi állapotfelmérés után nyakukba varrtak egy félmilliós készüléket. Amikor azonban vissza szerették volna vinni a terméket, nem vették át tőlük.

– Egy cég keresett meg minket telefonon, hogy ha befáradunk Szolnokon a telephelyükre, ingyen megmérik az agyunk oxigénellátását – mesélte olvasónk.

– A vizsgálat után közölték velünk, hogy nagyon rossz eredmény született, és mentő fog elvinni minket az otthonunkból, ha nem rendeljük meg az általuk felajánlott készüléket.

– Mivel nagyon megijedtünk, aláírtuk a szerződést, mely egy ötszázezer forintos termék hitelből történő megvásárlásáról szólt. Amikor hazaértünk és átgondoltuk a történteket, nagyon elkeseredtünk.

– Havonta huszonháromezer forintot kellene fizetnünk két éven keresztül, de mi ezt nem engedhetjük meg magunknak. Hetvenhat éves vagyok, a férjem pedig nyolcvankettő.

– Neki sztroke-ja volt, így a gyógyszerköltségünk is igen magas, ráadásul a lányunk és az unokánk is munkanélküli. Róluk is gondoskodnunk kell – tette hozzá könnybe lábadó szemmel.

A házaspár úgy döntött, elállnak a szerződéstől, amikor azonban visszavitték a terméket, nem voltak hajlandóak átvenni tőlük.

– Még a bank is azzal hívott fel minket, hogy „biztosan jól meggondoltuk?” Azt mondták, nyugodtan vigyük vissza a terméket és álljunk el a szerződéstől.

– Amikor azonban újra ezzel próbálkoztunk, ismét nem jártunk sikerrel. Már a fogyasztóvédelemhez és a békéltető testülethez is fordultunk, teljesen kétségbe vagyok esve, már aludni sem tudok…

A cég azzal indokolta a szerződéstől való elállás megtagadását, hogy csak az üzlethelyiségen kívül és a távollévők között kötött adásvételi szerződés esetén illeti meg a vásárlót a tizennégy napon belül gyakorolható indoklás nélküli elállás joga. Ők azonban kereskedelmi tevékenységüket üzlethelyiségben folytatják.

Amint a megyei kormányhivataltól megtudtuk, a Szolnoki Járási Hivatal Fogyasztóvédelmi Osztálya a beérkező panaszok alapján a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatba ütköző magatartást, a forgalmazás körülményeit jogosult vizsgálni.

Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

Az előírások szerint a fogyasztókat akkor illeti meg az elállás, ha üzlethelyiségen kívül kötött vagy távollévők között kötött szerződésről beszélünk.

Ezekre az egészségügyi felmérésekre pedig rendszerint a vállalkozások telephelyén, üzletében kerül sor, így fontos tudni, hogy ilyenkor a tizennégy napos elállás lehetősége már nem illeti meg a vásárlót. Éppen ezért az ilyen jellegű vásárlások fokozott figyelmet, körültekintést igényelnek.

Szabó Zita, megyei rendőrségi szóvivő lapunknak elmondta, hogy az utóbbi időben szűkebb hazánkban csökkenni látszanak a klasszikus értelemben vett árubemutatókkal kapcsolatos bejelentések.

A közelmúltban azonban hiába szigorították meg jelentősen a termékbemutatóra specializálódott cégek működését, ezek még mindig szedik áldozataikat.

– Újabban a vállalkozások jellemzően ingyenes szűrési lehetőségeket hirdetve reklámozzák rendezvényeiket – mondta Szabó Zita.

– A térítésmentes egészségügyi vizsgálat kiértékelése persze voltaképpen már egy burkolt termékbemutatóba torkollik, hisz a magukat általában orvosnak feltüntető elkövetők a szűrés során megállapított valamilyen betegségre hivatkozva kínálják a biztos gyógyulást hozó, amúgy méregdrága termékeket.

– Gyakorta előfordul, hogy a résztvevőkkel bújtatott módon adásvételi szerződést is aláíratnak, illetve kedvező hitelfelvételi lehetőségek igénybevételére ösztönöznek – fejtette ki a szóvivő.

Hangsúlyozta, hogy ha hasonló megkeresést kapunk, lehetőleg tájékozódjunk az árakról, és legyünk gyanakvóbbak. Lehetőleg ne vásároljunk azonnal, szerződéseket pedig semmiképp se írjunk alá rögtön, hiszen ezzel törvényesítjük az adott üzletet.

Ha pedig úgy érezzük, hogy áldozattá váltunk, értesítsük a rendőrséget, esetleg más hatóságot, például a NAV-ot vagy a fogyasztóvédelmi hatóságot.

Két év szabadságvesztés is lehet a büntetés

– A rendőrség hatáskörébe tartozó bűncselekmények közül ez az eset jellemzően a csalás törvényi tényállását meríti ki, feltéve, ha kimeríti – magyarázta honlapunknak Szabó Zita, megyei rendőrségi szóvivő.

– Az is előfordulhat ugyanis, hogy a cselekmény nem a rendőrség hatáskörébe tartozik. A fogyasztók megtévesztésével például a NAV foglalkozik. A csalás büntetési tétele egyébként alapesetben két év szabadságvesztés, de függ az okozott kár nagyságától is.

A szóvivőtől azt is megtudtuk, hogy szeptemberben érkezett is egy bejelentés a rendőrségre egy hasonló esettel kapcsolatban. A sértett még tavaly tavasszal vett részt egy árubemutatóval egybekötött előadáson, ahol alá is írt egy vásárlási szerződést.

A Szolnoki Rendőrkapitányság csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben, amely jelenleg is folyamatban van.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!