KUNSZENTMÁRTON

2017.12.13. 17:25

Megelégelték a kunszentiek a kóbor kutyák jelenlétét a közterületen

Határozott fellépést sürgettek a lakosok Kunszentmártonban a kóbor kutyák elszaporodása miatt. A város meghozta a szükséges lépést: altatólövedékkel fogják be az ebeket, tulajdonosaiknak pedig komoly összeget kell fizetni, ha vissza akarják kapni kedvencüket.

Wenner-Várkonyi Attila polgármester mutatja a hivatalos papírt, melyet minden háztartásba eljuttattak

Fotó: Joó Zsuzsa

Az önkormányzatnak ugyanakkor – végső esetben – a négylábúak elaltatására is megvan a lehetősége. Ugyanakkor minden háztartásba tájékoztató anyagot juttattak el a felelős ebtartás szabályairól, és az ezzel kapcsolatos önkormányzati intézkedésekről. Remélik, ennek lesz hatása. Az biztos, szigorúan büntetnek.

Megelégelték a helyiek a kóbor kutyák jelenlétét a közterületen. A lakosok többször is jelezték az önkormányzatnak, hogy a tiszazugi város több pontján falkába verődött négylábúak rémisztgetik az embereket.

Egy idős asszony három napig nem mert kilépni otthonából a háza elé letáborozott ebek miatt. Egy másik lakos, Veres-Bistyei Bettina arról mesélt, hogy fiával nem mernek elindulni egyedül kutyát sétáltatni, csak akkor, ha a férj is megy velük. Félő, hogy a kóbor kutyák megtámadják saját házi kedvencüket.

Wenner-Várkonyi Attila polgármester szerint teljesen jogos a lakosok felháborodása. Az állatok korábbi befogása valóban csak részben járt sikerrel, ezért nemrégiben a képviselő-testület radikális döntéseket hozott arra vonatkozóan, hogyan végezhető el hatékonyabban e kötelező önkormányzati feladat.

– Tovább folytatjuk az ivartalanítási akciót és az állatok befogását. A városgondnokság biztosítja ehhez a személyi, tárgyi feltételeket, az ideiglenes elhelyezést, illetve intézkedik a gazdátlan ebek további sorsáról.

– Kenneleket építettünk, hogy legyen hová tenni az állatokat. A befogáshoz – ha kell – altatólövedéket használunk. Ugyanakkor minden háztartásba tájékoztató anyagot juttatunk el a felelős ebtartás szabályairól, és az ezzel kapcsolatos önkormányzati intézkedésekről.

Wenner-Várkonyi Attila polgármester mutatja a hivatalos papírt, melyet minden háztartásba eljuttattak
Fotós: Joó Zsuzsa

– A szórólapokat már szétosztottuk, reméljük, lesz hatása. Ami biztos, hogy a szabályok be nem tartását szigorúan büntetjük – mondja határozottan a településvezető.

Ha befogják az ebet, fizetni kell

Az önkormányzat a Csillagszem Állatvédelmi Alapítvánnyal kötött szerződést a kutyák befogására, ugyanakkor egy fegyverviselési engedéllyel rendelkező szakembert is foglalkoztat a város.

Czakó Ferenc főleg reggel és este gyűjti be a kóbor állatokat, esetenként altatólövedéket is használva, majd ideiglenesen a város tulajdonában lévő kennelekbe helyezi el őket.

– A befogás költségét a gazdára terheljük – mondja a városgondnokság munkatársa, Katona Zsolt, hozzáfűzve, két hét türelmi időt adnak a kutyáknak és gazdáiknak.

Ez alatt az idő alatt jeleznek a tulajdonosnak, ha van a kutyában chip. Két hét után örökbefogadót keresnek vagy az alapítvány viszi el a befogott kutyát. Végső esetben az állatot elaltatják…

Fotók is készülnek a kutyákról

Katona Mihály, a városgondnokság munkatársa azt mondja, jelenleg hat kennel áll a befogott állatok rendelkezésére. Bár nem szerencsés, de ezeket a kenneleket a városgondnokság telephelyére állították fel.

Amikor ugyanis még a városszéli gyepmesteri telepre szállították a kutyákat, nem egy alkalommal valaki vagy valakik egyszerűen szélnek eresztették a négylábúakat (így nem kellett kifizetni a befogási költséget).

Most viszont az éjjel-nappali portaszolgálat mellett erre nem lesz lehetősége senkinek. Katona Zsolt hangsúlyozza, az ebekről mindig fénykép készül, a fotót közösségi oldalon osztják meg, valamint esetenként nyomtatva, sokszorosítva közterületre helyezik ki, hátha felismeri házőrzőjét a gazda.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!