KISÚJSZÁLLÁS

2017.12.03. 11:12

Szakácsok, pincérek, eladók és cukrászok versenyeztek az ország egyik legnagyobb versenyén (galéria)

Szombaton immár hatodik alkalommal rendezték meg az Illéssy Gasztro Kupa Országos Ételművészeti Versenyt az Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskolában.

Toldi Attila igazgató köszöntőjében elhangzott, 26 település 26 iskolájából, 5 képzőhelyéről 173 versenyző érkezett az Illéssy Gasztro Kupára, ahol az élőmunkás, tehát a helyszínen végrehajtandó versenyfeladat – a szakácsok melegkonyhai főzése, a pincérek díszterítése, az eladók díszcsomagolása, a cukrászok tortadíszítése – kiemelten jellemző.

– Mára az ország egyik legnagyobb versenyéről beszélhetünk, így külön is köszönöm, hogy nevezéseikkel azzá tették, akik ma vállalták a megmérettetést.

– Igény van az ilyen jellegű versenyre, ahol a tanulók nem élvezhetik felkészítőik verseny közben nyújtható segítségét, hanem az előzetes felkészültség és a pillanatnyi forma dönt – mondta az iskolavezető, aki reményét fejezte ki, hogy a nap végén mindenki elmondhatja magáról, mindent megtett az általa kitűzött cél eléréséért.

A cukrászok Erdős Hanna olimpiai és világbajnoki aranyérmes cukrászmester, Balogh Attila mestercukrász, a szolnoki Édes Titok cukrászda tulajdonosa, a pincérek Gál Zoltán mesterfelszolgáló, a JNSZMKIK alelnöke, Csordás János mesterfelszolgáló, Horváth Ferenc olimpiai bronzérmes mesterszakács és mesterfelszolgáló.

A Schnitta Egyesület régiós elnöke, a szakácsok Boros László Venesz-díjas mesterszakács, Kőrössy Kálmán Venesz-díjas mesterszakács, Mile József világbajnoki aranyérmes mesterszakács, az eladó/kereskedők Eperjesi Judit mesterkereskedő

A Spar Magyarország Kft. kisújszállási üzletének vezetője, dr. Földi Kata docens, a Neumann János Egyetem szolnoki Gazdálkodási Karának oktatója előtt mutatták be mit tudnak.

A verseny ideje alatt a helyi és térségi kézművesek termékeiből vásárolhattak a látogatók, s közben megnézhették a tornateremben kiállított versenymunkákat is.

Fotós: Daróczi Erzsébet

– A cukrászoknál a feladat mákos és diós bejgli sütése, három-három tányérdesszert és pohárkrém és egy dísztorta készítése volt – mondta Erdős Hanna, aki szerint most 99 %-ban a tanulók keze munkáját látták, ami jó.

– Az oktató ott volt a diák mellett, segítette a tanácsaival, ami a látványban is látszik, mert nem minden golyó egyforma, de a tanuló munkája a beigli vagy a torta is.

– Hiányolom, hogy a felnőtt cukrász artisztikában csak négyen indultak. Látványában van két glazur díszítéses munka, amiről nyugodtan ki merem mondani világszínvonalúak – mondta Hanna.

– A szakácsok a nyersanyag-kosárban lévő dolgokból két fő részére kell meleg főételt készíteni, majd kitálalni. Az alapanyagok mellé két alapanyagot hozhattak otthonról is. Egy-egy versenyzőnek két óra alatt kell elkészítenie a főételt csirkemell filéből vagy harcsából és a nyersanyag-kosárban lévő anyagokból hozzá körettel, mártással, raguval – tudtuk meg Kőrössy Kálmántól.

Daróczi Erzsébet

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!