JÁSZKARAJENŐ/KŐRÖSTETÉTLEN

2017.12.07. 12:45

Tartalmas programokat nyújtott a most záruló Arany-emlékév a térségben

Hamarosan eltelik az országosan is számtalan tartalmas kulturális programot hozó Arany-emlékév, mely a térség településeinek életébe is új színt vitt.

Hegedűs József emlékanyagát mutatja műtermében

Fotó: Hartai Gergely

Hegedűs József, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület titkára szerint Kőröstetétlent és a környező településeket több szál is fűzi a híres költőhöz.

– Arany János nagykőrösi tanársága idején egy alkalommal tanártársaival Tetétlenen kirándult és itteni vendégeskedése alkalmával mutattak be neki egy Csonka Márton nevű öreg juhászt.

– A költőt rabul ejtette az idős szakember története, így nem is csoda, hogy végül róla mintázta meg A vén gulyás című versét… – mesélt a helyi kötődésről a titkár.

Hegedűs József emlékanyagát mutatja műtermében
Fotós: Hartai Gergely

– Az emlékét őrző kopjafámat majd’ harminc éve faragtam a jászkarajenői önkormányzat felkérésére – emelte ki, s azt is hozzáfűzte: – Most, amikor Arany János születésének kétszázadik évfordulója van, nagyon fontos, hogy a környékben is emlékezzünk erre az eseményre – húzta alá a záruló ünnepi év jelentőségét a népművész.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!