MEZŐTÚR

2018.01.09. 11:30

Ismerjék meg a mezőtúri Bondor Nikolettet, aki az első női mentőápoló a megyében!

A mentő hivatás bizony könnyen fertőz. Bondor Nikolett családjában legalábbis gyorsan terjedő „betegség”, hiszen többen is a mentőszolgálat kötelékében dolgoznak. Nikolett ráadásul az első női mentőápolóként tevékenykedik megyénkben.

A segíteni vágyás szándéka mindig is erős volt Bondor Nikolettben, ezért válaszotta a mentőzést, mihelyt lehetett.

Fotó: Mészáros János

– Kisgyermek korom óta természetes volt számomra, hogy egészségügyi területen szeretnék dolgozni – meséli Nikolett, aki jelenleg a Törökszentmiklósi Mentőállomás állományában vonul.

– Nagymamám és édesapám is példa volt számomra e tekintetben, édesapám ráadásul 2007 óta Mezőtúron mentőzik. Emellett a párom is mentős, ő gépkocsivezető.

– Így aztán én is ápolóként végeztem, s egy szociális otthonban dolgoztam, míg egy nap a párom azzal a hírrel jött haza, hogy immár nők is lehetnek mentőápolók.

– Korábban ez kimondottan férfiszakmának számított, nemrégiben azonban változtattak az előírásokon, s immár női mentőápolókat is vár a mentőszolgálat.

Nikolett nem sokáig tétovázott, hamarosan jelentkezett Kardos József megyei vezető mentőtisztnél. A következő heteket a Szolnoki Mentő­állomáson töltötte szekundánsként, s immár második hónapja önállóan is vonul gépkocsivezető mellett.

– Eddig csak pozitív tapasztalataim vannak, hiszen mindenki kedvesen fogadott és nagyon sokat segítettek. Főként Kardos Józsefnek és a miklósi mentőállomás vezetőjének, Fehér Zoltánnak köszönhetek sokat, de rajtuk kívül még sokaktól tanultam az első hetekben-hónapokban – teszi hozzá a fiatal lány, aki bízik benne, hogy hamarosan több hölgytársa is akad az ápolók között.

– Belülről nézve ugyanolyan vonzó számomra a mentőzés, mint akkor, amikor csak a családtagjaim elmondásából ismertem ezt a hivatást. A segíteni vágyás szándéka mindig is erős volt bennem, itt pedig bőven akad erre lehetőségem.

„Úgy látom, nőként az ápolási feladatok még könnyebbek is számomra, mint a férfi kollégáknak.”

– Sok esetben könnyebben megtalálom a közös hangot a fiatal vagy éppen idős páciensekkel. Az egyetlen problémát a hordágyazás jelenti, hiszen az erőnlétem nyilvánvalóan gyengébb, de mostanáig ezt is meg tudtam oldani.

Amint Nikolett hozzáteszi, eddig még súlyosabb eseteknél nem volt szükség rá, de infarktusgyanús beteghez például már vonult.

A segíteni vágyás szándéka mindig is erős volt Bondor Nikolettben, ezért választotta a mentőzést, mihelyt lehetett.

Ilyenkor viszont komoly segítséget jelent, hogy a helyszínen elkészített EKG-t azonnal tudják továbbítani Debrecenbe, ahol azonnal kielemzik azt, s az eredmény ismeretében lehet dönteni a továbbiakról.

A megye első női mentőápolója úgy véli, megtalálta a helyét, így hosszú távra tervez, éveken, évtizedeken át szeretne mentősként dolgozni. Hiszen ez a hivatás valóban fertőz.

Régen jelentkező igény

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója 2017 nyarán jelentette be, hogy immár nők is dolgozhatnak a mentőautókon.

A főigazgató – aki arra számít, hogy a mentőstársadalom és a betegek is pozitívan reagálnak a női mentődolgozók megjelenésére – az előzményekről elmondta:

„Régóta van ilyen igény a mentésirányításban és a kórházi rendszerben dolgozó kolléganőknél, hogy akár csak alkalmanként szeretnének ők is felülni mentőautóra. Ennek semmilyen jogi, munkavédelmi, munkabiztonsági akadálya nem volt. Azt reméljük, hogy nyitottabb mentőstársadalom leszünk”.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!